García Lorca háza - Barta Dóra rendezett az M Studiónál

Barta Dóra rendezésében García Lorca háza címmel mutatja be legújabb produkcióját az M Studio Mozgásszínház. A bemutatót október 30-án, csütörtökön 19 órától tartják a sepsiszentgyörgyi Új Stúdióban.

Barta Dóra második alkalommal dolgozik együtt a sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínházzal. 2012-ben Franz Kafka A per című regénye nyomán rendezett előadást, idén pedig Federico García Lorca műveit állítja színpadra García Lorca háza címmel.

 

A női sorsokkal foglalkozó drámákból Réczei Tamás által összeállított szövegkollázs képileg is párbeszédet folytat a szerző alkotói világával. Ennek a világnak az összetevői, a föld, a víz, a tűz, a levegő folyton visszatérő őselemekként aktualizálják a huszadik századi emberi sorsokat.

 

Lorca m studio

Fotó. M Studio

 

Habár a színpadon felsorakoztatott szereplők személyes története csak töredékekben látható, a nyomasztó sorsok láthatatlanul mégis egymáshoz simulnak. A közös evidenciákkal, a misztikummal, valamint az előadás átütő zenei textúrájával való azonosulás által az alkotók egy sajátos lorcai világot hoznak létre, melyben a csend felmagasztosul, láthatóvá válik a színész fizikális küzdelme a nyelvvel, a tiszta emberi szóval, valamint a nem mindennapos díszletelemekkel. Ebben a misztikumban a szó igazsága valahol a nyelv és a mozgás határán feszül.


A rendező munkatársai: Márton Imola dramaturg, György Eszter jelmeztervező, valamint Katonka Zoltán fénytervező. Az előadás zenéje Osvaldo Golijov kortárs zeneszerző Ainadamar című operáján alapszik. Szereplők: Nagy Eszter, Veres Nagy Attila, Orbán Levente, P. Magyarosi Imola, Polgár Emília, Szekrényes László, Gáll Katalin, Bajkó László, Fekete Mária.


Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

 

Forrás: M Studio

 

 

süti beállítások módosítása