Szakácskönyv a túlélésért - Nagy Mari ismét a Gólem Színházban játszik

A Gólem Színház a Kőleves Vendéglő emeletén kialakított Hédi néni nappalijában mutatja be Szakácskönyv a túlélésért című előadását Borgula András rendezésében november 2-án.

Egy párbeszéd a Lichtenwörthi koncentrációs táborban 1944 decemberében:

Hédi: Tegyünk bele „amennyit felvesz"? De az mennyi?
Éva : Hát amennyit felvesz, mondom.
Hédi : De az mennyi fél kiló krumplinál? Tíz gramm? Egy kiló?
Éva: Mit tudom én, hát az látszik. Írd csak, hogy amennyit felvesz! Majd meglátod… ha egyszer még főzhetsz…

 

A darabról:
 

A Gólem Színház az előadás létrehozására a 2014-es Holokauszt Emlékév pályázatán elnyert 2 millió forint összeget nem fogadta el.

 

A produkciót az amerikai JDCAlapítvány (American Jewish Joint Distribution Committee) támogatásából, a felhívásukra beérkezett magánadományokból, és saját erőből hozták létre.

 

A Centrópa Alapítvány 2013-ban kiadott életinterjúja és receptgyűjteménye, a „Szakácskönyv a túlélésért" a tavalyi könyvpiac egyik legizgalmasabb kiadványa volt. E könyv szolgál a színdarab alapjául, amit - további túlélők és rokonaik visszaemlékezéseiből - az előadás rendezője és dramaturgja írtak színpadra.

  

A darab a premier után novemberben még két alkalommal lesz látható: 27-én este 7 órától és 30-án délután 5 órától, a budapesti Kőleves Vendéglő emeletén kialakított Hédi néni nappalijában, a VII. kerület Kazinczy utca 41. szám alatt.
 
szakacskonyv
 
Ajánló az előadás elé:
 

Mi a teendő, ha a receptünk azt kéri tőlünk: „glazírozzunk"? Esetleg „attasírozásra" szólít fel? Mit csináljunk, mikor rájövünk, hogy a „glász" nemcsak húskivonatot vagy szaftot, hanem akár fagylaltot is jelenthet? (Javaslat: a tévedésből keletkezett édességet inkább dobjuk ki.) Mennyi az „egy csipetnyi só"? Mi az, hogy „amennyit felvesz"? És egyáltalán: hogy érti azt, hogy „fűszerezzük ízlés szerint"? Ízlés szerint?! Szakácskönyvből főzök, az ég szerelmére!

 

Most úgy érzi, több, a felsoroltaknál fontosabb probléma is eszébe jutott, és egyik sem az étellel kapcsolatos. Pedig - lássuk be - életünk legégetőbb kérdései ezek. Mert eszünk. Egyfolytában. Nagyjából 760 csirkét, 5 tehenet, 20 sertést (már aki), 20 birkát és kb. 500 kg halat fogyaszt el az ember élete során (és nyolc pókot is álmában, állítólag). Ha ehetünk, évente 4 kg csokit veszünk magunkhoz. Ha nem ehetünk, arról álmodozunk, hogy magunkhoz veszünk 4 kg csokit. Egy kisbaba étkezési szokásai meghatározhatják a napunkat, saját étkezési szokásaink meghatározzák az életünket.

 

Így eshet meg az is, hogy az étkezés meghatároz egy egész évszázadot. A Szakácskönyv a túlélésért egy olyan asszony története, aki át- és túlélte a 20. századot. Utóbbi volt az igazán nehéz feladat. Hédi néni a lichtenwörthi koncentrációs táborban tanult meg főzni – elméletben, 28 kilósan. Enni azonban már korábban is szeretett. Mert az evés maga az élet.

 

probafoto

fotó: Hajmási Péter

 

 

NÉMETH VIRÁG - BORGULA ANDRÁS: SZAKÁCSKÖNYV A TÚLÉLÉSÉRT

(CZINGEL SZILVIA AZONOS CÍMŰ KÖNYVE ALAPJÁN)

 

 

Játsszák:

 Hay Anna

Nagy Mari

Radnay Csilla

 

Írók: Németh Virág, Borgula András
Dramaturg: Németh Virág
Diszlet: Borgula András
Jelmez: Gyarmati Dóra
Műszaki vezető: Fábián Gábor Zoltán
Produkciós vezető: Marcsa Barbara
Rendezőasszisztens: Kern Dóra
Rendező: Borgula András

 

BEMUTATÓ: 2014. NOVEMBER 2.

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása