A marosvásárhelyi színművészetisek mutatják be A tanítónőt

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara november 6-án mutatja be Bródy Sándor A tanítónő című színművét a Stúdió Színházban.

A darabról:

 

A dráma több, mint száz éve született: a faluba új tanítónő érkezik Pestről, fiatal, csinos, intelligens és szingli, ahogy ma mondanánk. Az isten háta mögötti helyen, ahol hemzsegnek a kiéhezett, pálinkaszagú férfiak, hamar verseny indul a kegyeiért. Valami azonban nincs rendben. Már első perctől kilóg a lóláb, vagy legalábbis a káplán lába a ruha alól. Bármennyire is próbálkoznak, sorban mindenki kosarat kap, valaki mégis minden éjjel cigányokkal húzatja a zenét a tanítónő ablaka alatt...

 

proba m

 Bródy Sándor: A tanítónő (forrás: Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem)

 

A rendező a készülő előadásról:

 

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színészmesterség professzora az intézmény másodéves magiszteri hallgatóival viszi színpadra Bródy drámáját. „Most ők azok, akik képviselik az egyetemet, és minden körülöttük forog” – mondja Gáspárik Attila. „Szerintem a művésznek egyik legmeghatározóbb élménye – most már van rálátásom az idő múlásával – azok az egyetemi évek, amikor először engedik őket a kifutópályára. Én is rengeteg feszültséggel és izgalommal vagyok tele, mert kacérkodtam ugyan már a rendezéssel, de nagyon rég adatott meg, hogy teljes értékű színházi előadást hozzak létre. Húsz emberrel dolgozni a színpadon, világításra, hangosításra figyelni, számomra is nagy vizsga ez. Ugyanakkor vívódik bennem a pedagógus a rendezővel, hogy ne felejtsem el, ez az előadás a diákokról szól.”

 

gasparik attila m

 Gáspárik Attila (forrás: Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem)

 

 

A Stúdió alkotóműhelyében a végzős magiszteris színiseken kívül részt vesznek az egyetem harmadéves színésznövendékei is, a jelmezeket és a díszletet a látványtervező szak hallgatói hozták létre.

 

proba 2m

Bródy Sándor: A tanítónő (forrás: Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem) 

 

Bródy Sándor: A tanítónő

 

Játsszák:

Bödők Zsigmond,Csíki Szabolcs, Erőss László, Márton Emőke-Katinka, Moldován Blanka, Nagy Beáta, Orbán Zsolt, Sebestyén Hunor, Simon Boglárka-Katalin, Soós Tünde, Trabalka Cecila II. éves magiszteri színész szakos hallgatók, valamint Bálint Örs Hunor, Dunai Júlia Veronika, Gyarmati Éva, Hollai-Heiser Anna, Illés Alexa, Tóth Szilvia Lilla, Wessely Zsófia Anna, III. éves színész szakos hallgatók.

 

Jelmez: Puskás Gyopár, Szamosi Mariann

díszlet: Berszán-Árus Bence, Tasnádi Tímea, Szántó Szilvia, Vizsuj Rebeka, az egyetem III. éves látványtervező szakos hallgatói.Irányító tanár: Dobre Kóthay Judit.

 

Rendező: Gáspárik Attila

 

 

Forrás: Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

 

süti beállítások módosítása