A palacsintás király - Gyerekszínházi premier Egerben

November 5-én mutatják be a Gárdonyi Géza Színházban Fésűs Éva zenés mesejátékát, A palacsintás királyt a Babszem Jankó Gyermekszínház művészeivel közösen.

Az ajánlóból:

 

Tökéletes lenne Tóbiás király élete, Derelye főszakács minden reggel csülkös szalonnát tálal fel neki tükörtojással, minden délben roston sült fácánt újburgonyával és szilvás gombóccal, minden este malacsonkát tepertős kenyérrel. Tökéletes lenne, mondom… ha ez a sápatag Éliás királyfi az édesatyjával tudna örülni, ha nem folyton-folyvást a könyveket bújná, és az ország jólétét féltené, az a komisz kölök! Most is mit talált ki? Hogy megnősül! És miért? Hogy a ifiasszony kezébe kerüljön a kamra kulcsa! Hej, Derelye főszakács, ha ez megtörténik, hamarost vége szakad a dőzsölésnek, és az enyveskezűségnek! Akkor aztán leáldozik az a tolvajlós napod! Hacsak ki nem találsz valami cselt, azzal a sötétlő eszeddel… mondjuk meggyőzöd Tóbiás királyt, hogy az igazi menyecske csak úgy ér valamit, ha hetvenhét palacsintát süt meg egymás után, anélkül hogy egy is odaragadna… ez jó! Nagyon jó! És hogy ez ne sikerüljön… arról majd te gondoskodsz! Egy valami fúrhatja meg gonosz terved sikerét… a szemtelen udvari bolond, Csöröge, na és egy talpraesett fehérnép… Kökényszemű Katica!

 

Fésűs Éva, üde és szeretnivaló, tévéfilmből ismert meséje által Dínom-dánom országba csöppen a közönség. A vérbő, népi elemekben és humorban bővelkedő előadás igazi kikapcsolódást ígér minden korosztálynak, a legkisebbektől, a legnagyobbakig.

 

eger.hu

 Készül az előadás (forrás: eger.hu)

 

Baráth Zoltán rendező az előadásról:

 

„Fésűs Évával és Katkics Ilona rendezőnővel is hosszasan beszélgettünk a műről, annak keletkezéséről és persze, a munkáról. Úgy vélem, az emberi gyarlóság, kicsinyesség miatt ez egy mindig aktuális történet, olyan, amely nem szájbarágós, és a mese feloldásával is bír. Két tábor jelenik meg: itt van Tóbiás király, aki jó ember, csak félrevezetik, egy banda kihasználja a nemtörődömségét, így kifosztva a kincstárat. Sok a megalkuvó egy ilyen helyzetben, de természetesen nem marad el a megoldás sem, aminek a kulcsa a tisztesség és a szerelem. A színpadi változat Szőke Andrea munkája, ráadásul, amikor írta a darabot, már tudta, hogy ki melyik figurát játssza majd, azaz személyre szabott szerepek születtek. Az előadás több helyszínen játszódik, képlékenyen változtatható, mégis egyértelmű díszletekre volt szükség, amely Dósa Csillának köszönhetően létre is jött. Ugyancsak fontos szólni a muzsikáról, Tamássy Zdenkó zeneszerző dallamait valódi hangszerekkel vettük fel, kifejezetten ehhez az előadáshoz, azaz a közönség "élő" cimbalmot vagy fagottot hallhat majd.”

 

 

Szívós Győző a címszerepről:

 

Szeretek gyerekeknek játszani, ők olyan közönség, akiket nem lehet becsapni, végig őszintén reagálnak, ugyanakkor nem gondolom, hogy másként kellene kezelni őket, vagy máshogy kellene játszani egy ilyen darabot, mint a felnőtteknek. Tóbiás király nem rossz ember, inkább csak nemtörődöm, amit sokan kihasználnak. E tulajdonságát kell megmutatni igazán, no és a valódi énjét, ami el van benne rejtve. A mű legfontosabb üzenete – ami gyermekként is megfogott –, hogy érdemes kiállni magunkért, az igazunkért, ha úgy érezzük, rossz útra akarnak vinni.

 

A palacsintás király

 

Tóbiás, a palacsintás király: Szívós Győző

Éliás királyfi: Endrédy Gábor

Derelye főszakács: Tóth Levente

Puszedli, Derelye felesége: Varró Emese

Csöröge, az udvari bolond: Rácz János

Rizibizi: Klepács Andrea

Lapocka: Lisztóczki Péter

Lapockáné: Ivády Erika

Aprólék hercegnő: Sata-Bánfi Ágota

Fasírozott generális: Reiter Zoltán

Fasirtné: Szél Anikó

Prósza apó: Fehér István

Puliszka néne:  Nagy Adrienn

Kökényszemű Katica: Virga Tímea

Puding kisasszony: Égető Eszter

Ákombákom, az udvari varázsló: Baráth Zoltán

 

GG tánc Eger:

Muffin hercegnő, Dagadó herceg, Croassant baronesz, Bendő Báró, Pampuska, Lepcsánka, Gezemice

 

Rendező:  Baráth Zoltán

Díszlettervező: Dósa Csilla

Jelmeztervező:  Szőke Andrea

Koreográfus: Pintér Lotti

Zene: Tamássy Zdenkó

Korrepetitor: Kalló Zsolt

Súgó, ügyelő: Hódosi Ildikó

Rendezőasszisztens: Ivády Erika

 

Bemutató: 2014. 11. 05.

 

Forrás: Heves Megyei Hírlap, gardonyiszinhaz.hu

 

süti beállítások módosítása