Indul a Magyar Színházi Fesztivál Prágában

November 4. és 8. között második alkalommal kerül megrendezésre a Prágai Magyar Színházi Fesztivál, a Naostro.

naostro

 

Az idei programban a legnagyobb hangsúlyt Pintér Béla munkásságára fektették, hiszen a fesztivál keretein belül jelenik meg drámakötete cseh nyelven.

 

A Titkaink című drámájával felolvasószínházi formában találkozhat a prágai közönség, a fesztiválon először. Az előadást követően Pintér Béla és Enyedi Éva beszélget majd a műről, a társulatról és annak működéséről. Beszélgetőtársuk Jászay Tamás kritikus lesz, aki az egész fesztivált végigkíséri majd, emellett a Prágai Színművészeti Egyetemen (DAMU) fog előadást tartani a magyar színházról és színjátszásról.

 

Bogdán Zenkő szintén meghívást kapott, hogy a Jurányi működéséről tartson előadást, ugyancsak a Színművészeti Egyetemen.

 

a ferfiak szexualis vilaga

A férfiak szexuális világa (fotó: juranyihaz.hu)

 

A fesztivál nyitóprogramja Vinnai András: A férfiak szexuális világa című előadása lesz a Jurányiból, a legkissebbeket a Szamárfül projekt fogja szórakoztatni Bazsó és Borka című előadásával.

 

A fő eseményeken túl a töltöttkáposzta, a bor és a pálinka, valamint a szalonnakóstoló - ami minden fesztivállátogató jegyéhez jár - teljesíti ki a programsorozatot.

 

pinter

 

A biennálé főigazgatója Lucie Málková rendező, a 2013-as Csekkold! Cseh Színházi Fesztivál főszervezője. (2015-ben ismét a budapesti Katona József Színház fog otthont adni a Csekkold! fesztiválnak.)


A fesztivál a Cseh Kultúrális Minisztérium, Prága város önkormányzata, valamint az Iglice egylet (Prága) pénzbeli hozzájárulásával jött létre. A drámakötet cseh nyelvre való fordítását a Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Könyv és Fordítástámogatási Irodája finanszírozta.

 

süti beállítások módosítása