Mégsem mutatják be az első Kurtág-operát

Sajtóértesülések szerint mégsem mutatják be jövőre Kurtág György első operáját a Salzburgi Ünnepi Játékokon.

A fesztivál honlapján egy időre megjelentek a 2015-ös program részletei, amelyek helytállóságát később a fesztivál vezetése nem kommentálta. A programot hivatalosan csütörtökön jelentik be egy sajtótájékoztató keretében.

 

Kurtag Gyorgy


 A korábbi tervek szerint Kurtág György Samuel Beckett Végjáték című műve alapján készülő első operája lett volna a jövő évi fesztivál egyik új produkciója, ez azonban hiányzik a kiszivárgott programból, helyette Wolfgang Rihm német zeneszerző Mexikó meghódítása című zenedrámáját tűzték műsorra. A korábban beharangozott másik két premier, a Fidelio és a Figaró házassága továbbra is szerepel a programban.


 A honlapon idő előtt megjelent műsor szerint emellett olyan operák korábbi produkcióit mutatnák be újra, mint a Norma, A trubadúr, az Iphigénia Tauriszban és A rózsalovag. A fesztivál szakrális zenei szekciója, az Ouverture Spirituelle jövőre a hinduizmus zenéjét mutatná be, míg a kortárs zenei blokk a jövőre 90. születésnapját ünneplő Pierre Boulez munkássága előtt tisztelegne az ORF-Salzburg és a Salzburger Nachrichten által kiszivárogtatott információk szerint.


Kurtág György a Salzburgi Ünnepi Játékok egykori intendánsának, Alexander Pereirának a felkérésére ír operát. A mű ősbemutatóját már a 2013-as fesztiválra is jósolták, végül azonban sem akkor, sem idén nem tűzték műsorra, és a jelek szerint még jövőre is hiányozni fog a fesztivál programjából.

 

süti beállítások módosítása