Online kölcsönözhetők a Globe Shakespeare-előadásai

Az interneten kölcsönözhetővé, illetve megvásárolhatóvá tette több mint 50 Shakespeare-előadását a londoni Shakespeare's Globe.

Turisták százezrei érkeznek évente Londonba, hogy a Temze déli partján épült Globe-ban, Shakespeare 1613-ban leégett színházának másában megtekintsék a drámaíró darabjainak szabadtéri előadásait. Az új digitális technológia segítségével most igény szerint otthon vagy út közben, laptop vagy tablet képernyőjén is élvezhetők a színművekből készült Globe-pordukciók - jelentette be kedden a teátrum.


Az előadások - köztük a Vízkereszt, vagy amit akartok Mark Rylance és Stephen Fry szereplésével - kölcsönözhetők vagy megvásárolhatók a kedden indult új internetes platformról, a Globe Playerről.

 

globe


Az online hozzáférhetővé tett előadások között szerepel a 2012-es Globe to Globe fesztivál összes idegen nyelvű produkciója, továbbá a 2009-től 2013-ig terjedő évek összes nagyprodukciója. A legfrissebb színdarabok közül az elkövetkező hónapokban kerül fel a letölthető produkciók közé 2013-ból A vihar Colin Morgan és Roger Allam főszereplésével.


A színdarabokon kívül letölthetők a platformról Shakespeare-ről szóló beszélgetések százai is olyan résztvevőkkel, mint Judi Dench, Ewan McGregor vagy Jude Law.


Ez az első alkalom a világon, hogy egy színház igény szerint elérhetővé teszi az előadásairól készült videofelvételeket - közölte a Shakespeare's Globe.


"Színházunk folyamatosan keresi a merész, új módszereket, amelyekkel Shakespeare kivihető a világba" - mondta Dominic Dromgoole, a Globe művészeti igazgatója.


A londoni Shakespeare-teátrum 2009-ben kezdte rögzíteni előadásait. A kölcsönzés költsége maximálisan 4 font (1600 forint), a letöltéssel való megvásárlás mintegy 8 font (3200 forint) lesz.

 

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása