Kevesebb pénzből rendezik meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat

Költségmegtakarító lépések miatt az előző évekhez képest csökken a Salzburgi Ünnepi Játékok programkínálata - jelentették be a fesztivál szervezői.

A 2015-ös ünnepi játékok költségvetését 64,7 millió euróról 59,6 millió euróra csökkentették, a fesztiválprogramban pedig csupán három új opera bemutatója szerepel - ismertette a programot Helga Rabl-Stadler, a fesztivál igazgatója, aki Sven-Eric Bechthoffal, a fesztivál új művészeti vezetőjével együtt két évig fogja irányítani a világ legnagyobb zene- és színházfesztiválját. A Salzburgi Játékok eddigi intendánsa, Alexander Pereira inkább az ünnepi játékok különlegességét akarta növelni, és ezért több új produkciót mutatott be, ami felemésztette a csaknem négy millió eurós anyagi tartalékot.

 

salzburg m

 A salzburgi Dóm tér az Ünnepi Játékok alatt (forrás: salzburg.info)

 

Az egyik új belépő, Claus Guth rendezésében Beethoven Fidelio című műve lesz. Sven-Eric Bechthof, a fesztivál új művészeti igazgatója Mozart Figaro házasságát fogja színre vinni. Kurtág György első operájának bemutatója helyett pedig Wolfgang Rhim német zeneszerző 1992-ben debütált Mexikó meghódítása című zenedrámája szerepel a fesztivál programjában. A színpadi művek közül a Jedermann mellett Goethe és Shakespeare műveit és Brecht Koldusoperájának új feldolgozását adják majd elő. A fesztivál szakrális zenei szekciója, az Ouverture Spirituelle jövőre a hinduizmus zenéjét mutatja be, míg a kortárs zenei blokk a jövőre 90. születésnapját ünneplő Pierre Boulez munkássága előtt tiszteleg. A jövő évi fesztiválon Vincenzo Bellini Norma című kétfelvonásos és Christoph Willibald Gluck Iphigénia Tauriszban című négyfelvonásos operája is hallható, úgy mint a 2014-ben is műsorra tűzött A trubadúr című Verdi-opera és A rózsalovag című Richard Strauss zenejáték. A 2015-ös Salzburgi Ünnepi Játékokat július 18. és augusztus 30. között rendezik meg.

 

Forrás: MTI

               

 

süti beállítások módosítása