Litkai Gergely: "A Jurányi közönsége nyitottabb"

Litkai Gergelyt Antal Klaudia kérdezte a Dumaszínház és a Jurányi együttműködéséről.

 

Idén is folytatja a Dumaszínház a tavalyi évadban megkezdett együttműködését a Jurányival. Mik az eddigi tapasztalatok? Milyen produkciók voltak a sikeresek?

Az írói stand-upunk majd’ minden előadása teltházas volt, és ami még lényegesebb, egészen új hangok szólaltak meg a műfajban. Reméljük, hogy kitart a kezdeti lendület vagy tudunk új impulzusokat szerezni. A tavaly bemutatott darabunk is sikeres, A férfiak szexuális világa már számos vidéki helyszínen, fesztiválon is megfordult, eljutott Prágába is, ráadásul nagyon szórakoztató. A színész stand-up is jól működött és az imprós előadások is jól sikerültek. Most azon dolgozunk, hogy ezeknek is stabil közönségük legyen.


Mire figyeltetek az idei évad tervezésénél?

Idén a Jurányiban inkább a színházi produkciókra fókuszálunk, mivel a tapasztalatok szerint ezek tudtak igazán sikeresek lenni és ezek használják legjobban a Jurányi tereit, hangulatát és ezeket szereti leginkább a közönség.

 

Litkai

Fotó: juranyihaz.hu


Mennyiben tér el a Dumaszínház közönsége a Jurányiétól?
A Jurányi közönsége jóval nyitottabb, érzékenyebb a kis rezdülésekre, jobban tolerálja az apró hibákat, és a színházi közeg miatt másként figyel. A Dumaszínházban sokkal inkább tutira kell menni, nehezebb megszerezni a figyelmet és meg kell harcolni a közönségért vagy éppen a közönséggel. De egyre inkább azt vesszük észre, hogy a két közönség szinergiában él, és keverednek, kíváncsiak a másik világra is.


A Cabaret Ma sorozat első idei bemutatója, a 40! avagy véges élet c. előadás volt. Milyen témákat feszeget?

A darab a negyvenes kor tüneteit járja körül. Az elmúlás első jeleit, amikor előtör a sokszor komikus élni akarás. Ez az a pillanat, amikor az ember realizálja, hogy kevesebb van hátra, mint előre. Szexet akar, énekelni és fiatalabbnak tűnni a koránál. Próbál egy családot üzemeltetni, és valahogy szembenézni azzal, hogy vannak olyan felnőttek, akik feleannyi idősek mint ő és esetleg már nem hallottak a kétkazettás magnóról.


Milyen előadások várhatóak még?
Vinnai András írja és Kálmán Eszter rendezi a Magyar nyelvleckék című előadásunkat, a Vagy jőni fog… munkacímű projektben pedig Dömötör Andrással és Laboda Kornéllal hármasban veszünk részt, ez a halállal foglalkozik. Készül még egy koprodukciónk a Gólem Színházzal is, Gyakran ismételt kérdések a zsidókról címmel.


Az idei évadban folytatódik a Duma Impró. Miben különbözik a Beugrótól?
A Beugró egy tévés formátum, ami színházban is működik, a Duma Impró pedig egy színházi formátum, ami jóval kötetlenebb. Az előadás talán kevésbé szövegközpontú és törekszünk arra, hogy improvizációs szempontból is jó produkció szülessék, ne poénokra játsszák a jeleneteket, hanem a jelenetek viszonyrendszeréből, a helyzetekből és a karakterekből szülessen meg a móka.


Mi alapján választjátok ki a meghívottakat?
Fontos volt, hogy a résztvevők ismerjék egymást. Bánki Gergő, Vinnai András sokat dolgoznak most is együtt, Elek Feri, Fodor Annamária és Mogács Dániel pedig egy sorozatban töltik együtt sokadik nyarukat, így ők is érzik a másikat.


Az interjút készítette: Antal Klaudia

Forrás: Jurányi Ház

 

süti beállítások módosítása