Már a jövő évadot az új helyén kezdheti a Nemzeti Táncszínház

A tervek szerint már a következő, 2015/2016-os évadot a Millenáris Teátrum épületében kezdheti a Nemzeti Táncszínház - jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára november 7-én, pénteken a Millenáris parkban.

L. Simon László emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakítására csaknem 2,7 milliárd forintot fordít a kormány. Az összegből teljesen megújul és kibővül a Millenáris Teátrum, "ezzel is erősítve a Millenáris Park kulturális arculatát". Hangsúlyozta, hogy a munkálatokkal azért kell jövő októberre elkészülni, mert nem akarják, hogy a színháznak még egy évadot ideiglenes helyszíneken kelljen töltenie.

 

130831140826122927 nemzeti tancszinhaz

 A Nemzeti Táncszínház ideiglenes játszóhelyeiről tájékoztató plakát

 

Az épületben mobilizálható, különböző méretűvé alakítható játék- és nézőterek, közösségi színterek készülnek, valamint megfelelő számú és méretű próbatermet, öltözőt és kamaratermet is kialakítanak. Ezáltal a társművészetekkel való találkozásra, illetve a táncszakma olyan ünnepeire és fesztiváljaira is alkalmas lehet majd a helyszín, mint az UNESCO nemzetközi szakmai világzenei vására, a World Music Expo (Womex), amelynek már a megújult épület adhat otthont 2015. október 21. és 25. között.

L. Simon László hozzátette, hogy a támogatásról szóló keddi határozat a volt Ipari Minisztérium lebontásával megürült területről is rendelkezik: a kormányzat 1,9 milliárd forintot biztosít egy ötszáz férőhelyes mélygarázs kialakítására és a terület rendezésére.

 

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a táncszínház költözése gyors ütemben, professzionális színvonalon zajlott, az idei évad lebonyolításának megszervezésével együtt. Az új játszóhely elfoglalásáig ideiglenesen a Művészetek Palotájában, a Marczi közösségi térben, a Várkert Bazárban, a MOM Kulturális Központban és a Hagyományok Házában mutatja be produkcióit a társulat.

 

cultura-varszinhaz-tancszinhaz-A Nemzeti Táncszínház egykori helye, a Karmelita kolostor

 

Az átmeneti időszak kiadásainak finanszírozására a kormánytól az intézmény 293 millió forintot kapott.  A színháznak azért kellett kiköltöznie a budai Várban található Karmelita kolostorból, mert az épületben 2016-tól a Miniszterelnökség fogja végezni munkáját.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása