Apátlanok - Mikó Csaba díjnyertes drámája a Jurányiban

Mikó Csaba Apátlanok című többszörösen díjnyertes drámájának ősbemutatóját Die Vaterlosen címmel a Theater Regensburg előadásában, Michael Lippold rendezésében november 28-án láthatja a közönség a Jurányiban a Kortárs Drámafesztivál keretében.

Mikó Csaba Apátlanok című többszörösen díjnyertes drámáját Magyarországon első ízben a Kortárs Drámafesztivál keretein belül mutatják be, német német nyelven, magyar felirattal. A darabot egy fiatal német rendező vitte színre Michael Lippold személyében, Regensburgban, az ottani városi színházban, a Theater Regensburg-ban.

 

apátlan m1

 Die Vaterlosen (fotó: Sarah Rubensdörffer)

A darabról:

 

Az Apátlanok egy súlyos titkokkal és problémákkal terhelt család tagjainak életét mondja el, miközben a gyerekek, az "apátlan nemzedék" növekedésével párhuzamosan Magyarország elmúlt évtizedeinek képe is kirajzolódik.

Mikó Csaba a drámát eredetileg egy társulat számára írta, amely időközben feloszlott. A mű írása közben realizálta, hogy nem is annyira szerepeket, mint inkább "társadalmi hangokat” szeretne megírni a különböző tárcsadalmi csoportokat reprezentáló alakokon keresztül. Az apátlanság kérdését Mikó Csaba tágan értelmezi: az ember számára az apakép egy hős képe, de a mai világban már nincsenek hősök. A dráma által közvetített világkép szerint megpróbálunk magunknak hősöket teremteni, de amint megszületnek, azonnal meg is halnak, így újra és újra temetnünk kell a hőseinket. Az Apátlanok című dráma egy trilógiának az első része, a további részek a család tagjainak az életét fogja nyomkövetni.

 apátlan3 m

 Die Vaterlosen (fotó: Sarah Rubensdörffer)

 

Radnai Annamária dramaturg a drámáról:

 

"Az Apátlanoknál jobb drámát nem is kívánhatna magának a színházi társadalom: egy kortárs szerző írta meg a rendszerváltás történetét, egy olyan korú fiatalember, aki valós időben élte át azt a korszakot, amelyet a darab bemutat. Ez unikális és hatalmas dolog. Persze mindez nem számítana, ha a drámának nem lenne számos olyan »klasszikus« erénye, mint az újszerű dramaturgia vagy a remekül megírt szerepek" - mondta Radnai Annamária.

 

 A szerzőről:

 

Mikó Csabának eddig egy drámakötete és két ifjúsági regénye jelent meg; Apa című darabját több nyelvre is lefordították, számos díjat és pályázatot nyert, köztük rangos nemzetközi elismerést is. Első - Shakespeare keresztnevét idéző - Vilmos-díját a később a Testínség című saját kötetében is megjelent Apa című drámájáért kapta.

 

mikó csaba

 

Die Vaterlosen

 

Szereplők:

Pina Kühr, Franziska Sörensen, Johanna Wieking; Thomas Birnstiel, Jacob Keller, Felix Steinhardt

Fordító:  Arpad Dobriban, Stephanie Junge

Videó: Jan Bertisch

Dramaturg: Stephanie Junge

Rendező: Michael Lippold

 

Forrás: Kortárs Drámafesztivál

süti beállítások módosítása