Nézőakadémia - Színházi workshop indul a Katonában

A Katona József Színház Ifjúsági Programja új workshopot indít Nézőakadémia címen. A színház várja azon nézőket, akik kedvet éreznek magukban ahhoz, hogy közösen játsszanak és gondolkodjanak egy-egy darab kapcsán.

Első alkalommal Gorkij Fényevők című műve szolgál majd kiindulópontul. A programot Ascher Tamás, rendező és Radnai Annamária, dramaturg vezeti. A szervezők várják azok jelentkezését, akik rendelkeznek érvényes jeggyel a Fényevők valamelyik előadására, és szívesen nyernének közelebbi betekintést a dramaturgiai és rendezői gondolkodásba. A programon való részvétel semmilyen előzetes ismeretet, semmiféle színészi vénát nem igényel!

 

ascher

 Ascher Tamás (forrás: Katona József Színház)

Az Ifjúsági Programról:

 

A Katona József Színház 2011-ben indította el ifjúsági programját. A program célja, hogy a színházat, az előadásokat interaktív foglalkozásokon keresztül közelebb hozzák, értelmezhetőbbé és ezáltal élvezhetőbbé tegyék a középiskolás korosztály számára.

Az előadásokhoz kapcsolódó foglalkozásokon a fiatalok különböző színházi formanyelvekkel ismerkedhetnek meg, és szempontokat kaphatnak az előadások feldolgozásához. Mindezek mellett a lehetőség nyílik arra, hogy a diákok bepillantást nyerjenek a színházi alkotófolyamatba, együtt dolgozhassanak, együtt gondolkodhassanak a társulat színészeivel, rendezőivel.

 fényevők

 Nagy Ervin és Pálmai Anna az előadásban (forrás: Katona József Színház)

A Fényevők című előadásról:

 

A Fényevők olyan emberek, akik elhiszik, hogy másoktól eltérően, nekik elégséges eledel lehet a fény. Különc embercsoportot alkotva, a szellemi táplálék fensőbbségét hirdetik - ám gyakran azoknak, akik szívesen ennének kenyeret. E darab hőseit is a művészet, a tudomány ügyei kötik le, a világ jobbításáról vitáznak, az egész emberiséget akarják boldogítani - közben kusza szerelmi viszonyaikban vergődve, éppenséggel nem sok jót tesznek a közvetlen közelükben élőkkel. Bizarr helyzetek, félreértések sora vezet a józanodásig. - áll a darab színlapján.

 

Makszim Gorkij 1904 és 1906 között írta úgynevezett értelmiségi trilógiáját (Nyaralók, A nap gyermekei, Barbárok). E trilógia középső darabját az A nap gyermekei-t Európa számos, rangos színházában játsszák napjainkban. A Katona József Színház a darab átdolgozott változatát mutatja be.

 

katona

Fényevők (fotó: Szilágyi Lenke, Katona József Színház)

 

A részvétel regisztrációhoz kötött – jelentkezni az edu@katonajozsefszinhaz.hu címen lehet.

Időpont: 2014. november 15., szombat, 11:00-16:00

Találkozó: November 15-én 11:00 órakor a Színház előcsarnokában.

 

Forrás: Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása