A tüzes angyal – Új szereposztással látható Debrecenben

A főbb szerepekben Bátori Évával és Haja Zsolttal, Medveczky Ádám vezényletével tartja repertoáron az európai operaházakban is kuriózumnak számító Prokofjev operát, A tüzes angyalt a Csokonai Színház.

Prokofjev művéről:

 

A megszállottságról szőtt történetek világéletében foglalkoztatták Prokofjevet, A tüzes angyal azonban az ő életművében is egyedülálló. A darab különleges vonzereje a benne rejlő érzelmi intenzitásból fakad. Prokofjev operái közül ez a mű kerül képes megmutatni a leginkább a szerző emberi arcát. Az emigrációban élő Prokofjev maga írta a librettót francia nyelven a szimbolista regényíró, Valerij Brjuszov misztikus középkori története alapján. A XVII. században játszódó misztikus történet egy fantasztikus vízió ördögökkel, angyalokkal, mágiával, álommal és valósággal. A mű főszereplője, Renata, belső konfliktusba kerül a szellemi és a fizikai világgal: gyermekkora óta él benne a “tüzes angyal” képe, aki tulajdonképpen egy lángoló alak képében megjelenő szellem, Mádiel. Renata beleszeret Otterheimi Heinrich grófba, aki szakasztott olyan, mint Mádiel, és felvetődik a kérdés, hogy esetleg ő maga a “tüzes angyal”. A gróf elűzi, Renata szeretet és remény nélkül kóborol a világban, látomásai a kolostorba is elkísérik. Az asszonyt boszorkányság miatt máglyahalálra ítélik. A tüzes angyal zenéje megdöbbentően mozgalmas és sűrű szövésű, a tiszta áttetszőség és a túláradó hangorgia ötvözete teszi izgalmasan megkapóvá az operát.

 images 2921

A tüzes angyal (fotó: Máthé András)

A rendezőről:

 

Silviu Purcărete Bukarestben született. 1974-ben végezte el a rendező szakot a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A craiovai Nemzeti Színházban rendezett előadásaival 1990-től berobban a nemzetközi színházi életbe és világraszóló sikert arat fontos színházi fesztiválokon (Avignon, Edinburg, Tokió, Melborne, Glasgow, Bath, Varna, Gdansk, Sarajevo). 1992-1996 között a bukaresti Bulandra Színház igazgatója, 1996-2002 között pedig a Limoges-i Színházi Központot vezeti, ahol színházi akadémiát is alapít. Rendszeresen rendez operát is a világ nagy operaházaiban. Első filmjét 2010-ben rendezte meg Romániában Valahol Palilulában címmel. Kitüntették a Románia Csillaga érdemrenddel és a francia Művészeti és Irodalmi Rend Lovagi fokozatával. 2003-tól az Európai Színházak Uniójának egyéni tagja. Jelenleg Párizsban él.Purcarete am

Silviu Purcărete (forrás: altcine.com)

 

A főbb szereplőkről:

 

Bátori Éva tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, majd felvételt nyert a bécsi Staatsoper operastúdiójába. 1992-ben a lipcsei, majd 1995-ben a kölni Operához szerződött. Számos alkalommal fellépett Frankfurtban, Hannoverben és más európai dalszínházakban is. A Német Televízió Mozart operáiból (Figaro házassága, Don Giovanni, Così fan tutte) készített sorozatot szereplésével. Több alkalommal vendégszerepelt Japánban, Kínában, visszatérő vendég az USA-ban is.

Haja Zsolt magánénekes Debrecenben született, 1983-ban. A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában szolfézs-zeneelmélet és egyházzene szakán 2002-ben végzett, ezután iratkozott be Debreceni Egyetem konzervatóriumába. Tizennyolc éves kora óta tanul énekelni, mestere a mai napig dr. Mohos Nagy Éva. A Debreceni Csokonai Színházban 2005-ben debütált a Végzet hatalma Melitone szerepében. A következő évadban bemutatkozott a Manon Lescautban mint Lescaut őrmester és a Lammermoori Luciában, mint Enrico. A Magyar Állami Operaházban a Pomádé király új ruhájában Garda Robertót alakította először. Főbb szerepei: Escamillo (CarmenCET), Kreon (Haydn: A filozófus lelke), Guglielmo (Cosi fan tutte), Papageno (A varázsfuvola), Figaro (A sevillai borbély).

 

images 2923

 A tüzes angyal (fotó: Máthé András)

 

A tüzes angyal

 

Renata - Bátori Éva

Ruprecht - Haja Zsolt

Mephisto, szellem - Mészáros Tibor

Szállásadó nő - Ujvárosi Andrea

Szolgáló - Lakatos Gergely

Jósnő - Bódi Marianna

Jacob Glock - Böjte Sándor

Agrippa - Gippert Béla

Matthieu - Udvarhelyi Péter

Orvos - Hajdu András

Mephistopheles - Kóbor Tamás

Johann Faust - Cseh Antal

Kocsmáros - Ürmössy Imre

Zárdafőnöknő - Kun Ágnes Anna

Inkvizítor - Wagner Lajos

Csontváz 1. -Kun Tibor

Csontváz 2. - Udvarhelyi Péter

Csontváz 3. - Donkó Imre

Vendég 1. - Kovács Levente

Vendég 2. - Jasznik Ákos

Vendég 3. - Bene Koppány

Apáca 1. - Rendes Ágnes

Apáca 2. - Lévai Enikő

Apáca 3. - Janovicz Zsófia

Apáca 4. - Fehér Éva

Apáca 5. - Törő Krisztina

Apáca 6. - Luczay-Pintér Tímea

 

Táncosok

Endi András, Nagy Olivér, Steuer Tibor, Molnár Endre, Sárga Szabolcs

Statiszták

Mózsik Marcell, Magó Ákos

 

Közreműködik a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Csokonai Színház Énekkara

Karigazgató: Gyülvészi Péter

 

Korrepetitor

Kunsági István, Szentai Cecília, Turányi Tünde, Özdemír Basak Dílara

 

Díszlet / Jelmez: Helmut Stürmer

Maszkok és színpadi illusztrációk: Varga Járó Ilona

Súgó: Dihen Viktória

Ügyelő: Szabó Krisztián

Rendezőasszisztens: Bakai Barbara

A rendező munkatársa: Horváth Patrícia

Karmester: Medveczky Ádám

 

Rendező: Silviu Purcărete

 

Forrás: Csokonai Színház

 

süti beállítások módosítása