Jubileumi Menyasszonytáncra invitál az Operettszínház

A világ első klezmer-operettje, Jávori Ferenc Fegya zeneszerző különleges darabja, a Menyasszonytánc 200. előadását ünnepli a Budapesti Operettszínház társulata november 14-én.

menyasszonytanc1

 

Az erdélyi-magyar-román történet, fülbemászó, sokszor szívszorító, máskor nevetésre okot adó klezmer zenével ejti rabul a közönséget már több mint nyolc éve. Az Operettszínház legnagyobb sztárjai mellett, a Budapest Klezmer Band maga is az előadás szereplője évek óta. Böhm György és Kállai István, a Torockói menyasszony című színmű alapján készült műfajteremtő darabja, Miklós Tibor dalszövegeivel, Béres Attila rendezésében szívügy nem csak az Operettszínháznak, de Jávori Ferenc zeneszerzőnek is. A 200. előadás már csak ezért sem maradhat ünneplés nélkül.

 

megyasszonytánc2 

"Az ember alkotó lény. Én zenével foglalkozom és ezen keresztül próbálom megvalósítani magam. Hatalmas örömet jelent, amikor mindennek egy darabkája ilyen ünnepet érhet meg, hiszen Magyarországon születni tudott egy olyan darab, ami ennyi előadást megélt és remélem még nincs vége! Ha azt vesszük, hogy közel ezer néző látta esténként, amit létrehoztunk, akkor ez hatalmas nézősereget jelent az elmúlt években. Még most is kapok visszajelzéseket, pedig több mint nyolc éve mutattuk be. Ez rendkívül felemelő érzés. Megállítanak az utcán, mesélik, hogy akad, aki nyolcszor-tízszer is megnézte. Ha a zenekarral (Budapest Klezmer Band) külföldön járunk, mindig emlegetik, hogy "Wedding Dance". Tavaly Moszkvában jártam, ahol egy számomra ismeretlen házaspár szólított meg és újságolta el, hogy Budapesti tartózkodásuk alatt látták az előadást, engem pedig a műsorfüzetből ismertek fel. Mindez egy olyan hatalmas városban, mint Moszkva! Tényleg óriási öröm ez a számomra" - mondta Jávori Ferenc, aki idén, a magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítéséért, valamint kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként Kossuth-díjat vehetett át."Abban, hogy idén megkaptam a legmagasabb állami kitüntetést, a Menyasszonytáncnak fontos szerepe van. Ennek is szól! Miatta is van!" - véli.

 

menyasszonytanc4 

Nem mindennapi, hogy egy társulat ilyen jubileumi előadást, így a Budapesti Operettszínház különleges estével készül november 14-én. "Mindenféle meglepetésekre lehet számítani! Van, amiről még én sem tudok! Annyi biztos, itt lesz mindenki, akinek az előadás a sikerét köszönheti, szereplőktől az alkotókon át, és ez alól Molnár Piroska sem kivétel. A többit majd aznap este! Mi nagyon várjuk, hogy a közönséggel együtt ünnepelhessünk"  - árulta el a zeneszerző. Az ünneplésnek pedig mindenki részese lehet, aki november 14-én, péntek este a Budapesti Operettszínház Menyasszonytánc című műfajteremtő előadását választja esti programjának, nagyszerű színészekkel, sírásra és nevetésre is okot adó történettel, gyönyörű klezmer dallamokkal.

 

A péntek esti előadás szereplői: Kékkovács Mara, Mészáros Árpád Zsolt, Mikó István, Szabó P. Szilveszter, Lehoczky Zsuzsa, Felföldi Anikó, Dézsy Szabó Gábor, Ulmann Zsuzsa, Papadimitriu Athina, Kovács Zsuzsa, Jantyik Csaba, Faragó András, Marik Péter, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté, Petridisz Hrisztosz, Benkóczy Zoltán, Barkóczi Sándor, Nádasi Veronika, Oláh Tibor, Péter Richárd, Arányi Adrienn. Közreműködik a  Budapesti Operettszínház Zene-, Ének- és Balettkara, valamint a Budapest Klezmer Band. Díszlettervező: Túri Erzsébet, jelmeztervező: Füzér Anni, koreográfus: Bodor Johanna, Rogács László, rendező: Béres Attila.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása