Békesség-óhajtás - Költői est az 1. világháború áldozataiért Debrecenben

 

Következő költői estjét a Debreceni Akadémiai Bizottság által szervezett Az első világháború emlékezete az irodalomban, a művészetekben és a mindennapok kultúrájában című konferencia kísérő rendezvényeként bonyolítja le a Csokonai Színház.

Ennek köszönhető, hogy az évad során egyedüli kivételként nem szerdán, hanem péntek estére várják közönségüket a Déri Múzeumba.

 

Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészeket, az est összeállítóit s a versek előadóit már nem először üdvözölhetik deszkáikon: néhány évvel ezelőtt Bertók László verseit tolmácsolták a stúdiószínpadon.

 

A versekben a háború, a szenvedés, a hányattatások, a megaláztatások ellenpontjaként ötszáz évnyi időn ível át a békevágy, mely kimondva- kimondatlanul összekapcsolódik a költők istenkeresésével, hitével. "Eleink békevágya tartalmában nem különbözik a miénktől. Érezték és érezzük, tudták és tudjuk, hogy a béke a mindennapi létezés, az alkotás, az értékteremtő munka és az örömszerzés feltétele. Ám az is kihallatszik soraikból, hogy ezért küzdeni kell. Cselekedni érte. A társadalmi, de az egyéni belső békéért is" - vallják az alkotók.

 

bekesseg 057kicsi

 

"Az est során a versek válaszolnak egymásnak, továbbgondolják egymást a nő-férfi, feleség-férj, anya-apa keretjátékában, hogy az új kihívásokat rejtő XXI. század elején az alkotók a maguk művészi eszközeivel tegyenek hitet a békesség, a magyar költészet és az egyetemes emberi értékek mellett. Az első világháború kitörése századik évfordulójának fájdalmas alkalmából az alkotók több, első világháborús tematikájú verssel bővítették ki az előadást, emlékezve és emlékeztetve az áldozatokra és Magyarország tragédiájára" - így ajánlják a produkciót a szervezők.

 

Az est folyamán részletek hangzanak el Wolfgang Amadeus Mozart A-dúr hegedűversenyéből Tallián Mariann előadásában, felhangzik néhány gregorián ének, valamint Lázár Balázs (aki azon kívül, hogy kiváló színművész, gyakorló költő is) alkalomhoz illő saját költeménye.

 

 

CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY VENDÉGÜL LÁTJA A MÚZSÁKAT II.

BÉKESSÉG-ÓHAJTÁS

Az első világháború áldozatainak emlékére

a Csokonai Színház zenés irodalmi estje a Déri Múzeumban

 

2014. november 14. (péntek), 19 óra

 

 

Szereplők: Lázár Balázs

Tallián Mariann

 

süti beállítások módosítása