Orpheus nyomában - Kerekes Éva Gyarmati Fanni bőrébe bújt

A Radnóti emlékév programjaihoz kapcsolódva mutatták be a Bartók Kamaraszínházban az Orpheus nyomában című előadást. A korabeli dokumentumok, Gyarmati Fanni naplójának részletei, visszaemlékezések, Radnóti naplójának részletei alapján összeállított darabban Kerekes Éva játssza Radnóti feleségét.

kerekes

 

A produkcióról:

 

A Bartók Kamaraszínház a Radnóti-emlékév programjaihoz kapcsolódva mutatja be az ORPHEUS NYOMÁBAN című előadást.

Az előadás a színházművészet, a tánc és a zeneművészet eszközeit felhasználva komplex színházi forma segítségével mutatja be Radnótinak a holokauszt előérzetében fogant költeményeit, a munkásságában és költői örökségében rejlő drámai- színpadi lehetőséget. A szövegkönyvet korabeli dokumentumok, Gyarmati Fanni naplójának részletei, a kortársak visszaemlékezései, Radnóti naplójának részletei valamint az exhumálása után a viharkabátjának zsebéből előkerült notesz versei alkotják.

Az előadás INGYENESEN tekinthető meg, de előzetes regisztrációhoz kötött.

"Ha valóban van még elvégezni való munkám itt, nem pusztulhatok el. S ha elpusztulok, akkor nem volt már értelme annak, hogy éljek. A nagy életművek mind ezt bizonyítják... és ahogy születtem, - mert születtem valamire, különben miért lett volna az áldozat." Radnóti Miklós 

 

orpheus

Interjúrészlet Kerekes Évával:

Forrás: Dunaújvárosi Napilap

(...)
- A Radnóti életművel hol találkozott?
- Az iskolában is elég komolyan foglalkoztunk vele, és az Örkény Színházban is volt egy Radnóti estünk. A verseit nagyon szerettem és olvasgattam. Nem vagyok versimádó, és mondó alkat. Mindig tartottam ettől a műfajtól. Az Örkény Színházban Mácsai Pál többször is kezdeményezett olyan produkciókat, amiben verseket mondtunk, ezt a magányos műfajt támogatta. Így aztán lassan hozzászoktam. Most, amikor az Anyám tyúkját csináltuk, találtunk egy olyan közlésmódot, ami személyesebbé tette. Nagyon megszerettem, és nem éreztem azt az elszigeteltséget, azt a magányérzetet.

- Talált párhuzamot Gyarmati Fanni és a saját élete között?
- Nekem az talán a legközelebbi, amivel tudok azonosulni, az a kicsit zártság és a nyilvánosságtól való visszalépés, a közös emlékek nem nyilvánossá tétele. Neki ez a legtermészetesebb viselkedésmódja volt. Ez nagyon közel áll hozzám, én is ismerem, én is ilyen vagyok.

- Az az odaadás, amivel szeretett férfit majdhogynem szolgálta lehet női etalon?
- Van egy egész közeli példám, az anyukám, aki egy ember mellett élte le az életét, ami egyre ritkább jelenség manapság. Úgy szolgálta, és kísérte végig az útján, ami számomra egy etalonszerű minta. Azt gondolom, hogy ha valaki megtalálja fiatalon azt az embert, akivel eggyé tud válni, akkor ezt meg lehet élni teljességgel. Nagyon jó érzés egy ilyen érzületű ember világát közvetíteni.

- Nehéz a drámaiságtól, a tragikumtól távol maradni?
- Elkerülhetetlen, hogy az ember igazából belegondoljon, és döbbenten pörgesse végig az agyában, a szívében mindazt, ami történt. Mégis, mint színésznek azt hiszem, az az igazán hiteles hozzáállás az ilyen feladatoknál, hogy nem nekem kell elérzékenyülnöm, hanem a nézőnek. (...)

 

Mikor lesz látható?

 

november 16. (vasárnap) 19:00

november 24. (hétfő) 19:00

december 1. (hétfő) 19:00

december 7. (vasárnap) 19:00

 

 

 

süti beállítások módosítása