Szervét Tibor: „A filmek lebirkózzák a színházat”

Szervét Tibor szerint a tehetség ma már nem elég a színházi szakmában. A Jászai Mari-díjas színész a tema.hu újságírójának elárulta, rendezői vágyai is vannak.

A kérdésre, hogy áll a filmezéssel, Szervét Tibor úgy felelt: „Mindig örülök, ha hívnak. Tavaly nyáron forgattunk egy nagyjátékfilmet, A parkolót, amit Miklauzicz Bence rendezett. Ez egy szép, feszült, drámai történet, egy nagyon gazdag ember és egy egyszerű parkoló-őr háborújáról. Nagyon szerettem ezt a filmet, januárban mutatják majd be. Idén nyáron pedig a Rejtő Jenő kisregénye alapján készült, A fekete múmia átka című tévéjátékot csináltuk. Ez nagyon élvezetes munka volt, reméljük az elkészült mű is méltó lesz az íróhoz. Ez nem kis feladat”. 

szervet

Szervét Tibor (fotó: Hajdú D. András, origo.hu)

 A színész arról is beszélt, hogy szívesen rendezne. „Terveim vannak, olvasok színdarabokat, de az alapos felkészüléshez sokkal több idő szükséges, mint amennyi szabadidőm van. Folyamatosan játszom, így nem tudom azt mondani, hogy kicsippentek két hónapot az évadból, és ez idő alatt elkészítek egy rendezői tervet. De egy-két színházban beszélgettünk már erről a jövő évaddal kapcsolatban” – árulta el. 

Korábbi nyilatkozata kapcsán, miszerint a tehetség nem elég a színházi szakmában, elmondta: „Sok nagyszerű, tehetséges ember mozog a színházi szakmában, én mégis úgy látom, hogy az előadásaink sokszor nem elég jók. A jelenség része, hogy a filmek által - amelyek minden formában, minden országból, minden percben elárasztanak és elkápráztatnak bennünket -, kicsikét megváltozott a nézőnek a történethez való viszonya. Az a komótos történetmesélés, amihez hozzászoktunk, már nem tud olyan izgalommal és hatással szolgálni, mint a filmek. És ez nemcsak azért van, mert a filmek technikailag lebirkózzák a színházat.

Szerintem az eddiginél alaposabb és mélyebb dramaturgiai gondolkodásra is szükség volna a színházakban. Bárhol felvetem ezt az elgondolást, azt a választ kapom, hogy nézzem meg: a színházak tele vannak. Így van, s ezért nem lehet eléggé hálásnak lenni a nézőknek, akik eljönnek, szeretik, támogatják és fenntartják a magyar színházi kultúrát. Ezzel azonban nem illik visszaélni. Meg lehetne próbálni ennél sokkal izgalmasabb és korszerűbb szövegekkel kiállni. Ez nagyon érdekel” – fejtette ki Szervét Tibor.

(Forrás: Tema.hu)

süti beállítások módosítása