A női kreativitás novembere a Trafóban

Novemberben személyes történetek formálódnak magyar és külföldi alkotónők kezei alatt a Trafóban.

 trafo

 

A Trafó ajánlója:

 

November 18-án a nemzetközileg elismert román író-rendezőnő Gianina Cărbunariu dokumentumszínházi darabja, a NYOMTATOTT NAGYBETŰ látható a Trafóban. Cărbunariu legfrissebb munkáit valós történetekből és dokumentumokból meríti – archívumok és levéltárak anyagai elevenednek meg a színpadon, fotók és jegyzőkönyvek jelennek meg a színre vitt átélhető történelemben. A NYOMTATOTT NAGYBETŰ egy tizenéves forradalmár harca a román titkosszolgálattal, a Szekuritátéval. A szívszorító történet egyszerre emberi, fontos és aktuális.

Az előadás előtt Stefano Bottoni történész tart előadást a román állambiztonság levéltáraiban folyó munkáról és a romániai múltfeldolgozásról, az előadás után pedig Tompa Andrea beszélget a rendezőnővel.

 

Szűcs Edit a Természetes Vészek Kollektívával, Góbi Rita társulatával, Árvai Györggyel és Kopasz Tamássalés hozta létre az aUTONÓM zÓNA című testmaszk show-t, ami november 21-én és 22-én kerül bemutatásra. Színpad és kifutó, tánc és divat, intenzív vizuális világ és különleges zene mind összeolvad majd ebben az extrém produkcióban. Szűcs Edit jelmeztervező és MOMÉs tanítványai szokatlan anyagokból készített különleges ruhakompozícióit Góbi Rita társulatának tagjai varázsolják majd élővé. Fókuszban a magány, a bezártság és az elhagyatottság, főszerepben a ruhák és a táncosok teste. Az aUTONÓM zÓNA radikális, költői behatolás az anyag mögé; az anyagtalan érték és az érzelmi feltöltődés eléréséért, amiben eggyé válik a táncos és az őt körülvevő ruhaburok.

 

A dokumentumszínház dél-amerikai úttörője, Lola Arias az argentin Peron diktatúra valóságába vezeti majd be a magyar közönséget, november 27-én és 28-án, My life after című darabjával. Az alkotó Cărbunariuhoz hasonlóan heves társadalmi érzékenységgel nyúl témáihoz. Nemcsak egy közösség-, de saját múltját is színre viszi az előadásban, ami szülőhazája történelmének egy szeletét mutatja be a maga ellentmondásosságában. Fókuszban a szülők élete, ahogy gyermekeik látják őket és korukat. Elnyomók, elnyomottak, a hatalom egykori kiszolgálóinak és a hatalom ellen lázadóknak a gyermekei egymás mellett, egymással megbékélve. A My life aftert nagy siker övezi világszerte, s a darab bemutatása után több felkérést is kapott a rendezőnő hasonló előadások készítésére. Ennek a gyümölcsét élvezhettük tavaly is, amikor a The year I was born című előadást láthattuk. A tavalyi siker után ismét látható egy Lola Arias darab a Trafóban.

 

November 28-án 18:30-tól Kovácsy Tibor, a Magyar Narancs munkatársa tart kontextus teremtő előadást Argentínáról.

 

 

Női kreativitás novembere a Trafóban:

 

Gianina Cărbunariu / dramAcum (RO): NYOMTATOTT NAGYBETŰ
2014.11.18. 20.00

TERMÉSZETES VÉSZEK KOLLEKTÍVA & GÓBI RITA TÁRSULAT: aUTONÓM ZÓNA
2014.11.21-22. 20.00

Lola Arias: My life after
2014.11.27-28-20.00

Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

 

süti beállítások módosítása