A zenére fókuszál az európai színházak éjszakája

29 csehországi város majdnem 120 színjátszó együttese kapcsolódik be az idén a színházak éjszakája elnevezésű nemzetközi projektbe.

A rendezvénysorozatnak a cseh zene lesz a központi témája - közölte kedden Pavla Petrová, a prágai Művészeti Intézet-Színházi Intézet igazgatója, amely az akciót országos szinten koordinálja.

 

european


A Csehországban tavaly első ízben megrendezett színházak éjszakáján 25 város 80 színjátszó együttese vett részt és a nézők száma meghaladta a 40 ezret. "Idén legalább 50 ezer nézőre számítunk. A színházi éjszaka központi témája idén a cseh zene lesz" - mondta Petrová újságíróknak sajtótájékoztatón Prágában.

 

Emlékeztetett arra, hogy a színházak éjszakáját az European Theatre Night projekt részeként 2008 óta rendszeresen november harmadik hétvégéjén rendezik meg.

A rendezvény keretében a különféle előadások mellett az érdeklődőknek egyebek között lehetőségük lesz elbeszélgetni a színészekkel, a rendezőkkel, meglátogathatják a színházak nézők elől egyébként elzárt tereit, megismerhetik néhány előadás előkészítésének kulisszatitkait és több helyen érdekes kiállításokat is nyitnak. Néhány színház lehetőséget teremtett arra is, hogy az érdeklődők különféle kosztümökben lefényképezhessék magukat a színészekkel.

Számos színházi program már a kora esti órákban megkezdődik és a gyerekekre, a családokra összpontosít. 

Az idei év egyik újdonsága, hogy a modern technika segítségével több város rendezvényeit - Prága, Brünn, Ostrava, Olmütz, Pilsen - összekapcsolják egymással.

A színházak éjszakájának részletes csehországi programját a www.nocdivadel.cz honlapon hozták nyilvánosságra. 

 

süti beállítások módosítása