It's Showtime Siberia - Színészkatonákról készül játékfilm

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet november 13-án 18 órától beszélgetést szervez az It's Showtime Siberia című film kapcsán, amely Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjének színrevitelét dolgozza fel egy szibériai hadifogolytáborban.

Az alkotókkal Péter Zsolt színháztörténész beszélget párhuzamba állítva az I. világháborús történetet a kor valós eseményeivel.

 

Vendégek: Tasnádi István drámaíró, a filmforgatókönyv írója, Kalmár Péter producer és Pollman Ferenc történész.

 

A beszélgetést megelőzően a Színészkatonák, fogolyprimadonnák - Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban című kiállításban Sipőcz Mariann kurátor kalauzolja az érdeklődőket.

 

csardas

 

Röviden a filmről:

 

It’s Showtime, Siberia! címen valós eseményen alapuló történetet készül megfilmesíteni Kalmár Péter producer. Az első világháború idején egy szibériai hadifogolytáborban magyar fogvatartottak adták elő a Csárdáskirálynő című operettet, a tervek szerint az előadás létrehozásának kalandjait filmjük nemzetközi koprodukcióban dolgozza majd fel (a német-orosz A Company, az osztrák Cinevista és a német MMC cégek részvételével).

 

Író-dramaturgként Tasnádi István jegyzi a forgatókönyvet, az angol nyelvű film forgatását jövő tavasszal kezdenék. A női főszerepet - egy primadonnát - Sarah Bolger játsszaná, a tervek szerint produkcióban az orosz hadifogolytábor parancsnokát Gérard Depardieu alakítja majd. A filmet a temesvári születésű, magyarul kitűnően beszélő Robert Dornhelm fogja rendezni, akit egyszer már Oscarra is jelöltek egy dokumentumfilmjéért.

 

A 15 millió dollár összköltségvetésű produkció gyártási támogatásáról a Filmalap október végén úgy határozott: a döntést elhalasztja, egyúttal konzultációra hívja az alkotókat.

 

 

Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)

Időpont: 2014. november 13. csütörtök 18 óra

Belépődíj: 500 HUF

Tel.: 1/225-3161, 1/375-1184

 

süti beállítások módosítása