Harmadik kiadásához érkezett Marosvásárhelyen a Conect Act

2014. november 14-16. között szervezi meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a Conect Act rendezvénysorozat harmadik kiadását.

Ez az alkalommal a Liviu Rebreanu Társulat és a Tompa Miklós Társulat legújabb produkciói kerülnek színpadra, valamint a 'Fabulamundi. Playwriting Europe' projekt keretében színre vitt legutóbbi alkotások

 

A rendezvénysorozat három napja alatt találkozókra kerül sor Dirk Laucke, Fabrice Melquiot és Antonio Fernandez Lera drámaírókkal. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaírás szakos hallgatói a Dirk Laucke vezette dokumentáris színházi műhely munkálatain vesznek részt, míg a Guga Junior Társulat fiataljai Fabrice Melquiot-val találkozhatnak.


A rendezvény alkalmat nyújt a 300 év a Brâncoveanu család Konstantinápolyi vértanúsága óta címmel meghirdetett drámapályázat győztes alkotásának, az Adrian Iclenzan és Laurenţiu Blaga által írt Dosarul Brâncoveanu sau cum am devenit sfânt / A Brâncoveanu dosszié, avagy hogyan lettem szent című darabnak a bemutatására.


A színházkedvelő közönség egy igen jelentős országos és nemzetközi rangú rendezvénynek lehet részese, mely drámaírókat, színikritikusokat, színészeket és nézőket közös kommunikációs felületen szólít meg: a színpadon.

 

ConectAct

 

A Fabulamundi. Playwriting Europe programról:


A Fabulamundi. Playwriting Europe a kortárs drámairodalmat ösztönző projekt, melyet a PAV snc (Olaszország), az Off Limits (Spanyolország) a Festival Mousson d'été (Franciaország) és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház valósít meg olaszországi, spanyolországi, németországi, franciaországi és romániai színházakkal és fesztiválokkal együttműködésben.


A Fabulamundi célja, hogy a drámaírók műveinek külföldi bemutatásán kívül együttműködési és csere lehetőséget teremtsen színházak, rendezők, színműírók számára a lefordított művek színrevitelével, elősegítve ugyanakkor a találkozások és társalgások szervezését Veszélyes célszerűség témakörben.


Társadalmunk azt tanulta meg, hogy bízzon abban, hogy az egyéni és egoista fejlődésen alapuló stabilitás és biztonság örökké fog tartani. Tehát sokszor ez a felfogás bizonytalan alapokon állt. A politika, a gazdaság és a közösségek által elismert jó érdekében megvalósuló együttműködés gondolatának hiánya nem csak a Nyugatot, de az egész világot veszélybe sodorta.


Ez a helyzet világossá tette és felerősítette az együttműködés, a csere, az ismeretek, a megosztás, a felelősség és a közös célok szükségességét. Ebből kifolyólag számunkra ez a válság egy veszélyes célszerűség. 


A Fabulamundi. Playwriting Europe projekt lebonyolításában a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház partnerei az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem.

 

Pal utcai fiuk diszletes proba01 Tompa Miklos Tarsulat MNSZ foto Rab Zoltan-2

Tompa Miklós Társulat:  A Pál utcai fiúk (fotó: Rab Zoltán)

 

A Conect Act 3 műsora:

 

November 14., péntek
11.00 óra – Dokumentáris színházi műhely Dirk Laucke vezetésével – Ariel Ifjúsági és Gyeremekszínház - Konferenciaterem
17.00 – Alina Nelega: În Trafic / Dugóban - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Kisterem

 

November 15., szombat
10.30 – Dirk Laucke, Consens şi… / Konszenzus és... – színpadi bemutató, melyet közönségtalálkozó követ a szerző részvételével - Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház - Stúdióterem
A belépés díjtalan!
13.00 óra – Dokumentáris színházi műhely Dirk Laucke vezetésével – Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház - Konferenciaterem
16.00 óra - Adrian Iclenzan - Laurenţiu Blaga: Dosarul Brâncoveanu sau cum am devenit sfânt / A Brâncoveanu dosszié, avagy hogyan lettem szent – színpadi bemutató, melyet közönségtalálkozó követ a szerző részvételével - Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház - Stúdióterem
A belépés díjtalan!
19.00 óra – Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk – Bemutató előadás – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Nagyterem
Román nyelven feliratozott előadás

 

November 16., vasárnap:
11.30 óra – Fabrice Melquiot: Bufniţa, vântul şi noi / A bagoly, a szél és mi – színpadi bemutató, melyet közönségtalálkozó követ a szerző részvételével – Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház - Stúdióterem
A belépés díjtalan!
12.30 – Fabrice Melquiot és a Guga Junior ifjúsági színházi társulat találkozása – Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház - Konferenciaterem
16.00 – Antonio Fernandez Lera: Din umbră/Bufoni şi Paiaţe /Árnyékból/Bohócok és pojácák színpadi bemutató, melyet közönségtalálkozó követ a szerző részvételével - Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház - Stúdióterem
A belépés díjtalan!
17.00 – Scott Johnston: Shoes Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Parking terem
19.00 óra – Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk – Bemutató előadás – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Nagyterem
Román nyelven feliratozott előadás

 

süti beállítások módosítása