Bánffy Miklósra emlékezik a Kolozsvári Magyar Opera

Bánffy Miklós-napoknak ad otthont november 18. és 20. között a Kolozsvári Magyar Opera.

Az emléknapok keretében a Kolozsváron született Bánffy Miklósnak az opera világára tett hatását járják körül. A polihisztor Bánffy száz évvel ezelőtt igazgatta a budapesti Operaházat. Amint a Kolozsvári Magyar Opera közleménye idézi, haladó szellemiségű vezetőként megreformálta a magyar operajátszást. Merész repertoárpolitikája mellett díszlet- és jelmeztervezőként is részt vett az előadások színpadra állításában.

 

banffy-miklos


A rendezvénysorozat kiemelt eseménye lesz Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának a bemutatója a Bánffy Miklós által megalkotott látványtervek rekonstrukciójával. Bánffy az opera 1918-as ősbemutatójához tervezett díszletet és jelmezeket. A kolozsvári előadást Szinetár Miklós rendezi, Selmeczi György vezényli. A díszletek és jelmezek rekonstrukcióját Szebeni Zsuzsa és Lőrincz Gyula irányították.


A Bánffy-napok keretében levetítik a gróf életéről forgatott, A Nagyúr – Gróf Bánffy Miklós című filmet, és beszélgetést szerveznek a 2001-ben készült film rendezőjével, Szinetár Miklóssal.


A rendezvénysorozat operagálával zárul, amelyben a Kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Magyar Állami Operaház művészei lépnek színre. A gála műsorán olyan művek részletei szerepelnek, amelyek Bánffy Miklós igazgatása idején kerültek be a magyar operaházak repertoárjába.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása