Határ Győző-ősbemutatót tartanak Gyomaendrődön

Immár második alkalommal rendezik meg a Határ Győző-emléknapot a Békés megyei Gyomaendrődön november 15-én szombaton; a program részeként egy ősbemutatóra is sor kerül.

Mezey Katalin, a szervező Írók Alapítványának elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a helyi Katona József Művelődési Központban 15 órakor átadják az idei Kárpát-medencei versmondó verseny díjait, ahol várhatóan négy-öt versenyző részesül elismerésben, és akik ismét elmondják az általuk kiválasztott verset.

 

Hatar Gyozo

Fotó: Kertész Dániel


A program második felében a budapesti Térszínház ősbemutatójára kerül sor. A társulat Határ Győző Ravatal című egyfelvonásos darabját adja elő, amelyet most először láthat a közönség. A szatirikus, humoros előadás témája a 20. század nagy kataklizmái által felvetett morális kérdések boncolgatása a gyilkos és az áldozat szemszögéből. A Bucz Hunor által rendezett előadás az ősbemutatót követően szerepelni fog a Térszínház repertoárján is.

 

Határ Győző író, költő, műfordító, publicista 1914. november 13-án Gyomán született, majd 1938-ban a fővárosban végzett a Műegyetemen. Utóbb bekapcsolódott az ellenállási mozgalomba, amiért letartóztatták. A háború után menekülni próbált az országból, ám elfogták, a Rákosi-rendszerben is üldözték, majd bebörtönözték. 1956 végén Angliába emigrált és évtizedekig a BBC, majd a Szabad Európa Rádió munkatársa volt. Munkásságát egyebek mellett Kossuth-díjjal is elismerték. 2007-ben hunyt el.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása