Magyar színészeket rendez Paolo Antonio Simioni Rómában

Magyar színészekkel visz színre európai témájú darabot Paolo Antonio Simioni olasz színész-rendező péntek este a Római Magyar Akadémia (RMA) kulturális intézetében.

Richard Wagner zeneszerző és Friedrich Nietzsche filozófus alakja és művei elevenednek meg az EuAct nemzetközi művészcsoport estjén. Az RMA olasz és magyar nézőközönsége elsőként a Tristano S2 című darab videó-installációját láthatja. A Paolo Antonio Simioni írta darabot, Leo Kopacin Gementi zenéjével, a tavalyi Magyar-Olasz Kulturális Évad során a La Fenice velencei színházban mutatták be többek között Gryllus Dorka, Berki Szofi, Bátyai Éva, Székely Miklós Béla szereplésével. Az előadásról készült videó tizenöt percben foglalja össze a darabot, amely gyorsított képekben teljesen új élményt kínál.

 

paolo am

Paolo Antonio Simioni (forrás: paoloantoniosimioni.com)


A darab Richard Wagner életének azon időszakát eleveníti fel, amikor a német zeneszerző a Trisztán és Izolda operaváltozatának második felvonásán éppen Velencében dolgozott. Az installáció Wagner magánélete és a Trisztán-legenda közötti kapcsolatokra mutat rá.

 

A Paolo Antonio Simioni alapította és vezette EuAct kísérleti színészcsoport évről évre új európai témában tart színházi szemináriumokat és előadásokat. A 2014-es téma a Tegnap világa címet kapta Stefan Zweig író azonos című regénye alapján. Az ezt az RMA színpadán életre keltő darab - Mihi ipsi scripsi (Önmagamnak írtam) latin címmel - Friedrich Nietzsche és Lou Andreas-Salomé orosz értelmiségi találkozását és barátságát viszi színre. A szereplők között van Berki Szofi és Béres Miklós.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása