Woyzeck – A Soltis Lajos Színház vendégjátéka a MU-ban

November 14-én a Soltis Lajos színház által színrevitt Büchner-dráma, a Woyzeck bemutatóját láthatja a MU Színház közönsége.

Ajánló a darab elé:

 

Büchner befejezetlen munkája, a Woyzeck megtörtént bűnesetek alapján íródott. Az 1810-es és 20-as években J. C. Woyzeck és D. Schmolling ügyét széleskörű érdeklődés kísérte. Az orvosi szakvélemények, illetve a peranyag nyilvánosságra hozása pedig alapot teremtett Büchner számára egy dokumentarista ihletésű, mégis költői dráma megírására. A mindössze huszonhárom évesen elhunyt géniusz írói életművét lázas sietségben három év alatt alkotta meg. Büchner feltehetőleg utolsó hónapjaiban is dolgozott befejezetlen drámáján.

 

 

Woyzeck a kisember, a közlegény, a legapróbb egység a társadalmi mértékrendszerben. Élete szegénység és kiszolgáltatottság. Gyereke van Marie-tól az egyház áldása nélkül. Borotválja a kapitányt, vesszőket nyes a cserjésben. Rendesen végzi a szolgálatát, az ebédpénzt az asszony kapja. A doktor általa készül megfejteni, miként hasítható ketté az emberi tudat. Marie a jóképű katonákról énekel. És jön a borsó, szomszédasszony, tamburmajor, bibliai hallucinációk, borsó, kikiáltó, asztronómus ló, félrelépés, borsó, kocsma, borotválás, zsidó, borsó és már minden halott.

 woy m

Woyzeck (forrás: soltisszinhaz.hu)

 

Georg Büchner: Woyzeck

 

Woyzeck - Bruckner Roland

Marie - Pilnay Sára, eh.

Tamburmajor - Pesti Arnold

Kapitány - Szalai Szabolcs

Doktor - Benkő Ágnes

Kikiáltó - Sipos László

Andres - Piller Ádám

Vak - Nagy Gábor

Bolond - Marton Merci/ Boznánszky Anna

Margreth - Nagy Zsuzsi

Käthe - Ziembicki Dóra

 

Rendező : Nagy Péter István

Zene: Gregorich Zsófia

Mozgás: Benkő Ágnes

Tér: Sebők Júlia és Radványi Anna

 

Forrás: Soltis Lajos Színház

 

süti beállítások módosítása