Megkezdték a Bernarda Alba próbáit Békéscsabán

Megkezdődtek Federico García Lorca darabjának próbái a Békéscsabai Jókai Színházban. A művet Béres László rendezi, a bemutató január 30-án lesz.

Federico García Lorca nem sokkal halála előtt fejezte be az élete egyik főművének tartott sötét, költői drámát. A történet Andalúziában, egy kis faluban játszódik, ahol Bernarda Alba a külvilágtól elzárkózva él öt lányával. Az apa halála után nyolc éves gyász vár rájuk, pedig a "lányok még innen vannak az életen".

 

A mű a szabadságvágyról, bezártságról, féltékenységről és gyűlöletről szól, miközben a darab atmoszférája egyre feszültebbé válik. A Békéscsabai Jókai Színház flamenco zenével és tánccal viszi színre a művet.

 

 

Fekete Péter, a színház igazgatója a darab olvasópróbája előtt az MTI-nek elmondta: fontosnak tartotta, hogy már a próbaidőszak előtt két hónappal elkezdődjön egyfajta műhelymunka, hogy a társulat minél inkább át tudja érezni a flamenco életérzést. Béres László rendező arról beszélt, hogy nem akarta realista megközelítésben feldolgozni a darabot, ráadásul szerinte Lorca kiváló zeneszerző és festő is volt. Hozzátette: a szöveg, a zene, a látvány, a tánc és a zene alkot egységet a darabban.


A koreográfus Bajnay Beáta flamenco táncos lesz, aki szerint "a flamenco életérzés jól tudja Lorca fajsúlyos drámáját közvetíteni". Elmondta: bár a flamenco kifejezetten nehéz műfajnak számít, szerinte a tánc 80 százaléka érzés és csak 20 százaléka technika. Szavai szerint a színészek jól átérzik a flamenco lényegét, ezért biztosra veszi, hogy elegendő lesz a felkészülésre rendelkezésre álló idő.

 

Szekely Laszlo

Székely László (fotó: Vámos Zé)

 

A művész 2001-ben a MU Színházban már eltáncolta egyszer ebben a stílusban a darabot. Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére kifejtette: azóta sokat fejlődött, tanult, szinte minden évben eltöltött egy hónapot Andalúziában, ráadásul az akkori darab csak táncos volt, a mostaniban pedig szöveg is lesz, ezért egészen más eszközökkel dolgozik.


A díszlettervező, a Kossuth-díjas Székely László az olvasópróba előtt úgy fogalmazott: egy "halálkatlant" kell ábrázolnia, amelyet egy bezártságérzetet keltő szoba jelenít majd meg a színen.


A főbb szerepekben Kovács Edit, Kara Tünde, Nagy Erika, Vadász Gábor, Liszi Melinda, Komárom Anett, Fehér Tímea és Tarsoly Melinda lesznek láthatók.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása