Szökevény csillagok – Szegeden mutatták be Csukás István gyerekoperáját

Nagy sikerrel mutatták be Csukás István író Szökevény csillagok című új gyerekoperáját november 14-én a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az egymás iránti szeretetet, az őszinteséget és a barátságot középpontba állító darabban a gazda a szemétdombra hajítja a kicsorbult gereblyét, a törött létrát és a lyukas hordót. A nehéz sorsú szolgálólány varázslata eredményeként a szerszámok egy napra emberré változnak és megszöknek a gonosz gazda elől, aki a keresésükre a küldi béresét, Fecskefiút. A szerszámok a fiúval előbb megmentik a szolgálólányt a gonosz banyától, majd belépnek Meseországba, ahol mindenkinek igazat kell mondania.

A hagyományos népmesei elemeken alapuló történetben a mai kor eszközei - okostelefon és GPS-készülék - segítik a szereplőket.

 

szok m

Csukás István: Szökevény csillagok (forrás: szinhaz.szeged.hu)

 

A darab ősbemutatója után Csukás István elmondta: nagyon örül a sikernek, mert ez a darab egy kísérlet volt, ugyanis a gyerekeknek "elfelejtettek" operát írni, még a nagy zeneszerzők sem gondoltak erre a korosztályra. "Ebbe a fába vágtuk bele a fejszét zeneszerző barátommal, Nagy Imre Erikkel", aki a szöveggel egyenrangú zenét komponált a darabhoz - tette hozzá az író.

 

Csukás István arról is beszélt, hogy szokatlan szereplőket választott a zenés darabhoz. "Olyan szereplők vonulnak fel, amelyek eddig nem voltak a mesékben. Egy hordó, aminek kilyukadt az oldala, egy gereblye, amelyiknek kitörtek a fogai és egy létra, amelynek letörtek a fokai" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a megszemélyesített szerszámokkal, eszközökkel próbálta a librettót "kitágítani".

 

Csukás István megjegyezte, hogy a világban is alig vannak ebben a műfajban gyerekeknek szóló darabok, így a Szökevény csillagok "az első fecskék egyike". Hozzátette, hogy tudomása szerint a színház már tárgyal a gyerekopera határon belüli és túli bemutatásról is más teátrumokkal. "Gyerek mindenhol van" - jegyezte meg Csukás István.

 szok2 m

Csukás István: Szökevény csillagok (forrás: szinhaz.szeged.hu)

 

Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója elárulta, hogy bíztak a sikerben, mert tudták, hogy amit Csukás István kitalált, az siker lesz. Kiemelte, hogy a történet színpadra állításához a színház Sándor János rendező, Kardos Gábor karmester és Varga József koreográfus személyében megtalálta a legmegfelelőbb szakembereket.

A kétfelvonásos darabban a szegedi operatársulat és tánckar tagjai láthatók. A főbb szerepeket Szélpál Szilveszter, Szondi Péter, Horák Renáta, Piskolti László, Altorjay Tamás, Laczák Boglárka, Pálfi Zoltán és Vajda Júlia alakítja.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása