Szombathelyen is megrendezi Mohácsi János a Parasztoperát

November 21-én lesz a bemutatója Pintér Béla Parasztoperájának a szombathelyi színházban. Az előadást Mohácsi János rendezi.

Ajánló a darab elé:

 

Balladisztikus történet erdélyi magyar népdalokkal, barokk és rock zenével opera formában, amelyben lesz néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság.

 

po

Mohácsi János a Parasztopera rendezése közben (forrás:Weöres Sándor Színház)

 

Mohácsi János és a Parasztopera:

 

Mohácsi János és Pintér Béla Parasztoperájának közös története nem most kezdődött. Ő volt az első, aki először vitt színre Pintér Béla darabot, ezzel elindítva Pintér Béla drámájának kanonizálódását. A rendező Kovács Márton zenéjével és koreográfiájával a darabot először a kaposvári egyetemistákkal rendezte meg, majd 2010-ben a Pécsi Nemzeti Színház társulatával is bemutatta. Utóbbi előadással taroltak a POSzT-on: elhozták a legjobb rendezés,  a legjobb jelmez, a legjobb férfi alakítás (Maszk egyesület díja) és a legjobb színpadi zene díját. A szombathelyi bemutatóhoz a díjnyertes csapat tagjai is csatlakoztak, így ezúttal is Kovács Márton írja a zenét és készíti a koreográfiát, Remete Krisztina a jelmezeket, Mohácsi András pedig a díszletet tervezi. A szombathelyi szereposztásban pedig olyan „hétpróbás” Mohácsi színészek tűnnek fel, mint Mertz Tibor és Bánfalvi Eszter.

 

po4

A Parasztopera próbája (forrás: Weöres Sándor Színház)

 

Mint az az előadás szombathelyi sajtóbeszélgetésén elhangzott, Mohácsi János a Parasztoperát a 20. századot a legpontosabban színpadra fogalmazó kortárs drámának tartja. Ennek megfelelően most visszafogja a rá oly jellemző átírási, betoldási hajlamot és csak a sznípadi csendekkel, szünetekkel játszik. „Művészi igazságnak bőven elég, ami ezekben a csöndekben megtörténik” – fogalmaz.

 

Pintér Béla a darabról:

 

„A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!”

 po3 m

 Szerémi Zoltán az Idegen szerepében (forrás: Weöres Sándor Színház)

 

Darvas Benedek-Pintér Béla:

Parasztopera

- balladisztikus történet opera formában -

 

Szereplők:

 

Anya/Kiss Mari

Apa/Szabó Tibor

Julika/Hartai Petra e.h.

Vőlegény/Matusek Attila e.h.

Menyasszony/Sodró Eliza

Tündérke/Bánfalvi Eszter

Feri/Orosz Róbert

Állomásfőnök/Mertz Tibor

Idegen/Szerémi Zoltán

 

Díszlet: Mohácsi András

Jelmez: Remete Kriszta

Koreográfus: Kovács Márton

Zenei vezető: Kovács Márton, Müller Péter

Korrepetitor: Falusi Anikó

Ügyelő: Kovács Zsu

Súgó: Papp-Ionescu Dóra

Rendezőasszisztens: Kovács Nóra

Rendező: Mohácsi János

 

Bemutató: 2014. november 21. 19 óra, Márkus Emília terem

 

Forrás: Szinhaz.hu, Weöres Sándor Színház, vaol.hu

 

süti beállítások módosítása