"A legrosszabb forgatókönyv jött be" - Gáspár Máté válaszolt

 

"Az eddigi munkahelyeim káderszempontból nem jó ajánlólevelek a mai közszférában, ráadásul gondolkodásmódom is önállóbb annál, mint amit ma egy tisztségviselőtől elviselnek" – mondja a Krétakör egykori ügyvezetője, a Nyílt Társadalom Alapítvány korábbi programigazgató-helyettese, jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

 
"Sosem kerestem állást, de részem volt néhány szerencsés találkozásban, így kerültem a színházba is, majd vehettem részt OSI-s munkatársként társadalmilag hasznos művészeti projektek támogatásában, fejlesztésében itthon és külföldön. Értettem és egyet is értettem azzal, amit 2008–2010 között csináltunk a Krétakörben, de 12 év után felerősödött bennem az operettsláger üzenete: új műsorhoz új férfi kell" - fogalmazott Gáspár Máté Szemere Katalin interjújában. 
 

 

A kérdésre, mennyire tud azonosulni a mai Krétakörrel a szakember úgy felelt: "A mai napig a kuratórium tagja vagyok, közösséget vállalok a múlttal és a jelennel is. Mártonék korrekten beszámolnak a tevékenységekről és tervekről, amibe már nem szólok bele. Szerintem ma legalább annyira ismert a Krétakör, mint csúcsformájában, de inkább közéleti aktivitásáról, és kevésbé kötődik hozzá színházi tartalom. Többször felvetettem, lehet-e egy logó és brand alatt ennyi mindent csinálni. A fejlemények azt mutatják: lehet, de megvan a következménye".

 

 

Gáspár Máté részt vett a színművészeti egyetem működési struktúrájának átvilágításában és az egyetem átalakításában is. Sokáig úgy lehetett hallani, hogy az új rektor, M. Tóth Géza mellett menedzserigazgató lesz. Arról, hogy végül miért nem vállalta ezt a feladatot elmondta: "Egyfelől épp munkát váltottam, és több lehetőség között mérlegeltem, mit tudok tisztességesen vállalni. Látszott, ha az egyetem mellett kötelezem el magam, az minden kapacitásomat leköti, nem szállhattam volna be más projektekbe, ahova szintén hívtak. Másfelől a feleségem, aki nálam sokkal előrelátóbb, felhívta a figyelmemet arra, mennyi veszély fenyegeti – politikailag és strukturálisan – 2014-ben az értelmes egyetemi munkavégzést. Mint rendes projektmenedzser, végigvettem a kockázatokat, és arra jutottam, ha ezek mind bejönnek, borzalmas következményei lesznek. A történtek pedig sajnos azt mutatják, hogy mindenből a legrosszabb forgatókönyv jött be". 

 

gasparmate

 

"Fájdalmas beismerés volt, de tavaly óta történt néhány olyan eset, amely után nem áltathattam magam: ha létezik lista a rendszer megbízhatatlanjairól, akkor én feltehetően szerepelek rajta" - tette hozzá.

 

 

Gáspár Mátéval a Krétakörről, az NKA felső utasításra hozott döntéseiről, indok nélkül megszüntetett tanári szerződésről és tudatosan meg nem pályázott posztokról beszélgetett a Népszabadság. A teljes interjút itt olvashatja.

 

süti beállítások módosítása