Happy End – Bemutatták Bukarestben Pozsgai Zsolt darabját

Nagy sikerrel mutatták be Bukarestben román nyelven Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabját, amelynek a román változatban Happy End a címe.

Az előadást Bukarest egyik legismertebb kocsmaszínházában, a Godot Cafe Teatruban mutatták be, amely számos független színházi projektet és társulatot fogad be. Kis költségvetésű előadások szinte minden este vannak ebben a színházban, vannak esték, amikor két vagy három produkciót is játszanak.

 

A november 20-ai teltházas előbemutatót követően Alexandru Bogdan rendező elmondta: egyetemista korában dolgozott már ezzel a szöveggel, de akkor nem sikerült előadást készítenie belőle. A nyáron merült fel, hogy Raluca Aprodu és Tudor Aaron Istodor színészekkel együtt készítsenek egy közös projektet, és akkor döntötték el, hogy visszatérnek Pozsgai Zsolt darabjához. Román nyelvű változat nem létezett, így a szöveget Raluca Aprodu és a rendező fordította le közösen, szorosan együttműködve a szerzővel.

honlapra crop

 

Alexandru Bogdan szerint a darab arról szól, hogy milyen nehéz megtalálni a boldogságot a mostani felgyorsult világban. Olyan címet akartak, amely erős és optimista üzenetet közvetít annak ellenére, hogy Lislotte a darab végén a halálba menekül, miután élete párjának megtalálásáért tett erőfeszítései sorozatosan kudarcot vallanak. Ők úgy értelmezték, hogy Liselotte a halálban megtalálta a boldogságot, miután oly sokat szenvedett az életben.

 

A rendező hangsúlyozta: a drámai vonulat is megmaradt az előadásban, de összességében nem a gyászon és szomorúságon van a hangsúly, sokkal inkább meghatni akarták a közönséget. A rendező úgy vélte, hogy nagyon erős a magyar drámairodalom és reményét fejezte ki, hogy a román és a magyar színházi alkotók között még szorosabb együttműködés alakul ki a jövőben.

 

A Liselotte-ot alakító Raluca Aprodu kiemelte, hogy nagyon megszerették a darab szövegét, ezért akarták megismertetni a román közönséggel is. Hozzátette: eddigi tapasztalata szerint a nők nagyon empatikusan viszonyulnak Liselotte történetéhez, érzékenyen érinti őket a boldogságkeresése, a férfiak pedig sokkal inkább a darab komikus és ironikus részére reagálnak, így ez a mű mindenkihez szól.

 

Tudor Aaron Istodor elmondta, izgalmas kihívás volt számára a darabban több férfi szerepet alakítani. Ezek közül voltak olyanok, amelyeket több ideig kellett keresnie, amíg megtalálta a megfelelő hangulatot, mások viszont annyira közel álltak hozzá, hogy úgy érezte, pont rá szabta a szerző.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása