Václav Havel mellszobrát avatták fel az amerikai Kongresszusban

Václav Havel (1936-2011) tiszteletére avattak mellszobrot szerdán az amerikai Kongresszus épületében - közölte a CT24 cseh állami hírtelevízió.

Az ellenzéki drámaíróból előbb csehszlovák, majd cseh államfővé lett Václav Havelt az európai vasfüggöny lehullásában és a bársonyos forradalomban szerzett kiemelkedő érdemeiért a történelmi események 25. évfordulója alkalmából érte az elismerés.

 

havel

Fotó: Susan Walsh


"Amerika számára Václav Havel az 1989-es rendszerváltás jelképe" - jelentette ki az ünnepségen John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke, akinek szavait a CT24 idézte. Boehner úgy vélte: Havel nagy személyiség, hős volt, és a modern kori történelem egyik meghatározó alakja.


Az ünnepségen részt vett a Jan Hamácek, a cseh képviselőház elnöke, Bohuslav Sobotka kormányfő és Dagmar Havlová, az egykori elnök özvegye.


A cseh média felhívta a figyelmet arra, hogy Václav Havel mindössze a negyedik európai személyiség, akit ilyen magas amerikai megtiszteltetés ért. Európából eddig csak Winston Churchill brit kormányfő, Raoul Wallenberg svéd diplomata és Kossuth Lajos magyar államférfi mellszobrai díszítették az amerikai Kongresszus épületét.


Havel mellszobrát Lubomír Janecka cseh-amerikai szobrász készítette.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása