Az Isten Pénze meghozza a karácsonyt az Operettszínházba

Karácsonyi történetek, sült gesztenye, forralt bor, hóesés és adventi adománygyűjtés – valamivel több, mint egy hónappal karácsony előtt, már ünnepi hangulatot visz a Dickens-regény alapján készült Isten Pénze című musical az Opetrettszínházba, ahol a darab bemutatója kapcsán tartottak sajtótájékoztatót.

istenpenze4

 

 

Lőrinczy György elmondta, számára külön öröm, hogy az első sajtótájékoztató, amin főigazgatóként részt vehet, az Isten Pénze című előadáshoz kötődik, egyrészt mert a produkció németországi színrevitelét ő segítette, másrészt, mert az alkotókhoz és a főszereplőkhöz is több évtizedes barátság és munkakapcsolat fűzi. A direktor hozzátette, szeretnének már most ünnepi hangulatot csempészni az Operettszínházba, mert a teátrum A Szépség és a Szörnyeteg turnéja miatt sokan töltik a társulatból külföldön a karácsonyt.

Az alkotók a karácsonyhoz és az Operettszínház új előadásához, az Isten Pénze című musicalhez fűződő érzéseiket és gondolataikat is megosztották a jelenlévőkkel.

 

„Az én leggyönyörűbb karácsonyom 1944-ben volt, a háború alatt, amikor az utcán holttestek feküdtek, a házakat lebombázták – a miénket is. Anyám és a szomszédok ástak egy gödröt a hóban, ott töltöttük a karácsonyt. Olyan mennyei boldogságot azóta sem éltem át, mint akkor, abban a gödörben: ekkor, gyerekfejjel éreztem először azt, hogy a szellemvilág közel van, nem hagyja magára az embereket, hiába van a földön pokol”  - idézte fel emlékeit Müller Péter, aki azóta is hisz abban, hogy  ilyen pillanatokban, a szeretet jelenlétében az emberek számára megmutatkozik a csoda, a boldogság – „Dickens is ebben hitt”, tette hozzá a darab írója.

 A szerző hangsúlyozta, hogy ez a fajta csoda nem csak karácsonyhoz köthető, hanem minden olyan pillanathoz, amikor a szeretet körülvesz bennünket ezért is lett a darab címe Karácsonyi ének helyett Isten pénze. Hamvas Béla mondta, hogy szeretet nélkül az élet őrület – és ez a mű pont arról szól, hogy hogyan ébred föl valaki az eszeveszett tébolyból, és válik boldog emberré. Az Isten pénzét ugyanis úgy hívják: szeretet” – avatott be a címválasztásba is Müller Péter.

 istenpenze3

 

Somogyi Szilárd az Isten Pénze rendezője és a darab zeneszerzője, Tolcsvay László már évek óta dolgoznak együtt – munkakapcsolatuk akkorra nyúlik vissza, amikor Somogyi Szilárd még nem is sejtette, hogy rendező lesz. 1993-ban, nyolcadik osztályos ének-zene tagozatos diákként, osztálytársaival a jánoshalmi templomban mutatták be a Mária Evangéliumát, az előadás felvételét pedig elküldték Tolcsvay Lászlónak, aki megőrizte a VHS kazettát. Ez évekkel később derült ki, amikor Somogyi Szilárd ugyanezt a művet rendezte, ám ezúttal már a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Tavaly a Budapesti Operettszínházban ismét együtt dolgozott a zeneszerző és a rendező: a Tamási Áron műve alapján született Ördögölő Józsiással arattak nagy sikert. A mostani Tolcsvay-zenés mű, az Isten Pénze sem újdonság Somogyi Szilárd számára, hiszen nemrég a Csíki Játékszínben vitte színpadra.  Az erdélyi előadás annyiból jelentett nagyobb kihívást számára, hogy prózai társulattal dolgozott, ám a darab, a történet mondanivalója az operettszínházi előadásban nem változik.

 

„A nézőkkel együtt, ez az előadás estéről estére közös lelkiismeretvizsgálattá válik majd. A színpadon és a nézőtéren együtt kezdünk el gondolkodni azon, hogy mit, hol rontunk el, hogyan tudnánk ezen javítani és jobbá tenni a hétköznapjainkat. Az időnk véges, és minden nappal kevesebb lehetőségünk van arra, hogy jót tegyünk és szeretetet adjunk. Lelkiismeret, hit és időfaktor – talán ez a három tényező határozza meg a darabot, amelyben egy ember lelkének megváltását nyomon követve vizsgálhatjuk meg a saját lelkiismeretünket is” – árulta el  a rendező, aki a darab kapcsán beavatott családja karácsonyi szokásaiba is, melyekből a számára legkedvesebb az előadásban is visszaköszön majd.

 

„Nálunk karácsonykor Jánoshalmán összegyűlik az egész család, ilyenkor azonban nem csak a jelenlévőknek terítünk meg az ünnepi asztalnál, hanem azoknak a szeretteinknek is, aki abban az évben már nincsenek velünk. Ez a számomra oly kedves hagyomány bekerült az előadásba is.”

 

Somogyi Szilárd beszélt arról is, hogy két-két teljesen eltérő karakter alakítja, kettős szereposztásban Scrooge-ot és Marley-t, a lelketlen milliomost és a múlt-jelen-jövő szellemét, amitől minden alkalommal egy kicsit más hangulatú előadás várja majd a közönséget.

 

istenpenze2 

Földes Tamás számára, aki Szomor György mellett Scrooge-ot alakítja majd, maga az Isten Pénze előadás lesz az egyik legkedvesebb karácsonyi emlék, hiszen főszereplőként idén nem csak a nézőknek kedveskedhet ezzel az ünnepi időszakban, de ennek köszönhetően hosszú idő után először ő is a családjával töltheti a karácsonyt.

„Úgy hozta az élet, hogy az elmúlt három évben karácsonykor és szilveszterkor nem lehettem itthon, mert dolgoztam a színházzal Németországban, így egyedül töltöttem az ünnepeket, most viszont hála ennek a darabnak, karácsonyra hazarepülök, és a családommal lehetek” – mondta Földes Tamás.

 

Szabó P. Szilveszter, akit Németh Attilával együtt Marley-ként láthat majd a közönség arról mesélt, hogy bár korán elvesztette a karácsony misztériumával kapcsolatos illúzióit, miután rájött, hogy a „csoda” mögött a szülei állnak, később kislánya megtanította arra, hogy újra gyerekként csodálkozzon rá az ünnepre. 

„A karácsony nem csak a világot kovácsolja egy családdá, hanem generációkat köt össze.  Én azon szerencsések közé tartozom, akiknek a szülei és a nagyszülei is élnek még, már van gyerekem is és együtt töltjük az ünnepet. A múltam a jelenem és a jövőm találkozik ilyenkor - én ebben látom a karácsonyi csodát” – fogalmazott a Marley-t alakító színész.

 

istenpenze1 

Tolcsvay László a darab zeneszerzője a karácsonyi emlékek felelevenítése mellett arról beszélt, hogy számára külön öröm az Operettszínházban dolgozni, ahol az Ördögölő Józsiás színrevitele óta már mindenkivel fél szavakból megértik egymást, illetve hogy kifejezetten a mostani előadás kedvéért készítette el a mű élő zenekarra hangszerelt új zenei változatát.

„Nagyon sokat segít a munkámba az is, hogy tudom, kikre írom a dalokat. Tavasszal  áthangszereltem a darabot, mivel az Operettszínházban először, élő zenekarral csendülnek fel az Isten Pénze dallamai. Minden egyes próbával egyre jobb érzés tölt el, hiszen a zenében nem csak az én érzelmeim, gondolataim vannak benne, hanem a zenészek lelke, napi hangulatuk, érzelmeik. Emellett Somogyi Szilárd is inspirál, az ő hatására születtek például a melodramatikus részekhez is dallamok, ez újdonság lesz az eredeti műhöz képest” – mondta a komponista, kiemelve, hogy bár nem írta át a musical eredeti zenéjét, de új hangszereléssel igyekezett gazdagabbá tenni a dallamokat. „Erre a bemutatóra megújult, felfrissült, átalakult ez a muzsika” – fogalmazott.

 

Sorsszerűnek tartja a találkozását Tolcsvay Lászlóval Müller Péter Sziámi is, aki az Isten Pénze dalszövegeit írta.

„Csak meg kell hallgatnom Laci zenéjét, máris ott vannak benne a szövegek” – mondta, és mesélt arról is hogyan éli meg az édesapjával, Müller Péterrel közös munkát.  „Szerencsés vagyok, hogy a szüleim a legjobb barátaim. Akinek volt már igazi barátja, tudja ez mit jelent, ezért a papával dolgozni számomra nem munka, hanem repülés”

 

„Jó hármas vagyunk. Úgy vélem, hogy Tolcsvay Lacival és édesapámmal, nagyon nagy áldás alatt dolgoztunk. Most azokban a fantasztikus dalokban élem az életemet, amelyek viszik előre a darabot” – mondta a dalszövegek szerzője, aki úgy véli, az Isten Pénze sikerének igazi titka a zenéjében rejlik.  Karácsonyi emlékei kapcsán Sziámi arról is beszélt, mindig csodálattal töltötte el az, hogy egy dal, egy dallam milyen nagy hatással van az emberekre.

 

„Életem egyik legnagyobb misztériuma a dal. Költőként keveredtem a zene világába, és máig tágra nyitott szemmel és füllel figyelem, hogy egy illékony, pár perces dallam, hogyan tud olyan hatással robbanni a világban, mint egy atombomba. Milliókat ragad magával, élmények fűződnek hozzá. A technika mai vívmányainak és az internetnek köszönhetően pedig naponta több ezer külőnböző sláger születik, amelyeket világszerte hallgatnak. Van azonban egy időszak az évben, amikor mindenki egyfajta dalt énekel – karácsonyi dalt. Érdekes pillanat ez,melynek  úgy vélem nagy szerepe van abban, hogy az emberiség ilyenkor újra egy nagy családdá válik”

 

istenpenze5 

Az előadás születésének kulisszatitkai mellett a jelenlévők Vágó Zsuzsi és Monori Dominik, valamint Vágó Bernadett, Földes Tamás és Kerényi Miklós Máté egy-egy dalának köszönhetően a darabból is ízelítőt kaptak. Az ünnepi hangulatot pedig az igazi hóesésbe burkolózó zárójelenet tette teljessé, a teljes szereplőgárda produkciójában a színház főbejárata előtt, amely máris karácsonyt varázsolt a Nagymező utcába.

 

Az Isten Pénze bemutatója november 28-án lesz, ám az ádventi készülődés már a héten megkezdődik az Operettszínházban, ahol idén szeretnék szebbé tenni azoknak a gyerekeknek a karácsonyát is, akiknek nem adatik meg az igazi ünnepi hangulat. A teátrum ezért november 21-től az adventi időszak végéig, minden pénteken és szombaton a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány számára gyűjt készpénzadományt, természetesen a színház művészeivel közösen. November 21-én pénteken, elsőként 16 órától Dolhai Attila, 17 órától Veréb Tamás várták kürtöskaláccsal az adakozó kedvűeket a Budapesti Operettszínház Nagymező utca és Andrássy út sarkán található jegyárusító pavilonjában. Szombaton, november 22-én Kádár Szabolcs 16 órától, Boncsér Gergely pedig 17 órától találkozhatnak az adományozók.

 

Tolcsvay László, Müller Péter, Müller Péter Sziámi: Isten pénze – bemutató: november 28.

Rendező: Somogyi Szilárd

Szereplők: Földes Tamás/Szomor György, Szabó P. Szilveszter/Németh Attila, Kerényi Miklós Máté/Veréb Tamás, Monori Dominik/Tóth Bercel, Szerényi László/Pálfalvy Attila, Serbán Attila/Peller Károly, Szabó Dávid/Gömöri András Máté, Vágó Bernadett/Simon Panna, Lehoczky Zsuzsa/Kolti Helga, Vágó Zsuzsi/Kékkovács Mara, Nádasi Veronika/Kalocsai Zsuzsa

 

Kodova Michaela/Színház.hu

Fotó: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása