Örök kikelet - A Várkert Bazárban látható a a PR-Evolution előadása

December 4-én a Várkert Bazárban a PR-Evolution Dance Company Örök kikelet című előadása, melyben Ady-versek szólalnak meg zenére, táncra hangolva. Ady szerepében Szervét Tibor látható.


Az alkotók ajánlója:

Van egy nő. Köztünk él, keres, kutat, de nem talál. Se szerelmet, se békét, se önmagát. Hiány fojtogatja.

Van egy költő, rég halott, szoborrá vált, elfeledték. Míg élt, "az élet-halál közt kifeszülő lélek napi igazságai alatt lappangó igazságot - az emberi lényeg titkát s a halállal határolt emberi idő titkát" kereste.

Van egy alkalmazás, az Ady 2.0 – Ha letöltöd, eltéríti életed automobilját. Ős, buja földön gázolsz, és az elvadult tájon Ady vezet majd. Beszállsz?


orok kikelet 01Fotó: Vogel Kristóf István, pr-evolution.hu


Teleki Gergő zeneszerző és zongorista kereste meg az együttest, hogy Ady szerelmi lírája mentén hozzanak közösen létre egy összművészeti táncelőadást. A csókok átka című versből kiindulva a társulat azt vizsgálja, van-e helye a mai világban az Ady-féle lírának, valóban ifjú szívekben él-e, s mindig tovább, ahogy remélte.

Az előadásban Szervét Tibor színművész több szerepben, különböző helyzetekben jelenik meg: hol Ady-verset szavaló esendő apukaként, hol asztal alól ágáló Adyként, hol - mintha egy doppelgänger-történet egyik alakja lenne - Ali Tabbouch táncos tükörpárja. A Spala Korinna által játszott nőalak szeretne mindent befogadni, mégis hiánytól szenved. Ady talál rá, ő fedezi fel magának. A történések miliőjét az együttes hat táncosa - Csongor Nóra, Nagy Viktória, Rózsa Barbara, Krizsán Dániel, Schell Martin, Zsíros Gábor/Csizmadia Tamás - teremti meg.

Spengler László videóinstallációiban futurisztikus városok, adathálózatok, interfészek, a verekedős játékok világa idéződik meg. A mozgó díszlet Fábián Zoltán képzőművész erre az alkalomra készített festmény-paravánjai. A zongora ellenpontjaként, illetve kiegészítőjeként Gergely Attila városi hangkulisszái és ipari ritmusai teszik a fül számára is érdekessé az előadást.

 

orok kikelet 02

Fotó: Vogel Kristóf István, pr-evolution.hu

 

A társulatról:


A PR-Evolution Dance Company kiemelt kategóriájú táncegyüttes, amely 2003-ban alakult. Az együttes vezetője, koreográfusa Nemes Zsófia, a Szegedi Kortárs Balett egykori szólistája. A 2008-ban újjáalakult társulat régi önmagából megőrizte az erős technikai hátteret és a minél magasabb művészi fokra való törekvés igényét. A tánc szépségén, a mozdulatok kifejezőerején, az emberi test játékán keresztül jelennek meg előttünk azok a képek, hangulatok, érzések, amelyek mindennapjainkat átszövik. Az évek során egyre hangsúlyosabbá vált az összművészeti elemek tudatos beépítése előadásaikba, így nyitottak az irodalom, a kortárs zene, kortárs képző- illetve videóművészetek felé.

 

orok kikelet 03

Fotó: Vogel Kristóf István, pr-evolution.hu

 

 

PR-Evolution Dance Company

Örök kikelet

  

Táncművészek:

Spala Korinna
Tabbouch Ali
Csongor Nóra
Nagy Viktória
Rózsa Barbara
Krizsán Dániel
Schell Martin
Zsíros Gábor/ Rusu Andor

 

Közreműködik: Szervét Tibor

 

Zeneszerző, zongorista: Teleki Gergő
Zene: Gergely Attila
Jelmez: Mogyorós Luca
Video: Spengler László
Dramaturg: Bíró Dénes
Dramaturgiai konzultáns: Nemes Orsolya
Koreográfus: Nemes Zsófia

 

2014. december 4.

Várkert Bazár

 

 

süti beállítások módosítása