Debütált az Egy amerikai Párizsban új színpadi feldolgozása

A hét végén bemutatták a párizsi Théatre du Chatelet színpadán az Egy amerikai Párizsban című 1951-es amerikai musical új színházi adaptációját.

A hat Oscar-díjjal jutalmazott filmben Gene Kelly és Leslie Caron által híressé tett főszerepeket ezúttal a New York City Ballet táncosa, Robert Fairchild és a brit Királyi Balett művésze, Leanne Cope alakította.

 

AAIP02

 

A szereplők további névsorában a Broadway és a balett világának szintén fiatal csillagai sorakoznak. A darab rendezője és koreográfusa, Christopher Wheeldon saját bevallása szerint mindig is nagy rajongója volt Gene Kellynek. Mint elmondta, az Ének az esőben az elsőszámú kedvence és rögtön utána az Egy amerikai Párizsban következik, természetesen főként a táncos jelenetek miatt.

"Azt hiszem, Gene Kelly és Mihail Barisnyikov inspiráltak a leginkább abban, hogy táncossá váljak" - mondta Wheeldon.

 

A rendező szerint megtartották a film összes George és Ira Gershwin által jegyzett népszerű betétdalát és a hagyatékkezelők nagylelkűségének hála, néhány kevésbé ismert dallamot is felhasználtak. Ezen kívül az új színpadi változatban több zenekari mű kapott helyett és a koreográfiák is sok újdonságot tartogatnak a nézők számára.

 

AAIP01

 

"A helyszín továbbra is a háború utáni Párizs, de a mi történetünk összetettebb" - fogalmazott a rendező, rámutatva, hogy a háború óta eltelt időre való tekintettel sokkal pontosabb történelmi szemlélettel viszonyultak az adott időszakhoz. Az egész történetet a maga vidámságával, szépségével és romantikájával sokkal realisztikusabb világba helyezték.

 

 Wheeldon szerint az alapsztori lényegében ugyanaz: egy amerikai katona Párizsban, aki festő akar lenni és beleszeret egy francia lányba, akit eljegyzett egy tehetős francia férfi. A főszereplő ezen kívül kapcsolatba kerül egy idősebb amerikai örökösnővel.

 

An American in Paris - Still 3

Részlet az 1951-es filmből

 

A rendező szerint azonban a színpadi változatban az örökösnő csak egy picivel idősebb és mind az öt főszereplő közelebb van korban egymáshoz és fiatalabb is, mint a filmben. Mint kiemelte, számos új elem van a darabban, de őszintén remélik, hogy sikerült megőriznünk annyit az eredeti történetből és zenéből, hogy a produkció elnyerje mindazok tetszését, akiknek szívéhez közel áll a film.

 

A darab november 22-től január 4-ig fut Párizsban, majd jövő tavasszal a Broadwayra érkezik.

 

 

Forrás: MTI, Fotó: chatelet-theatre.com

 

süti beállítások módosítása