"Ezzel a priusszal nem tudnak státust adni" - Pert indított Csáki Judit

Csáki Judit színikritikus korábban a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán a Színházi Tanszék vezetője volt. Vidnyánszky Attila 2011-es kaposvári felbukkanását követően kidobták állásából, nem sokkal azután, hogy tanszékvezetői megbízatása lejárt. Munkaügyi bírósághoz fordult, jelenleg perel. Erről kérdezte őt a 168 óra. Lapszemle.

 

A 168 óra cikkéből:

 

"Az intézmény nem művészképzésre szakosodott: hibrid egyetem, amely jelenleg a túléléséért küzd. A művészeti kar a fővárosi egyetemekhez képest amúgy is hátrányos helyzetben van, ráadásul a vezetésének semmilyen reális jövőképe, stratégiája nincsen. Kamu átszervezéseket bonyolít le az élén egy véleményem szerint – s ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül – alkalmatlan dékánnal. Néhány éve a kaposvári színészhallgatókat ismerte a szakma: budapesti játszóhelyeink voltak, még a mai nehéz helyzetben is volt esélyük munkát találni. Ki tudja ma, egyáltalán mi folyik a színházi intézet alsóbb évfolyamain? Én is csak onnan tudom, hogy egykori kollégák, hallgatók mesélnek – és nem jókat. A jelenlegi képzés hektikus, zavaros, és csöppet sem mutat nagyívű víziók felé" - fogalmazott Csáki Judit.

 

A kritkus szerint az alsóbb évfolyamok leginkább tanodára hasonlítanak: egyetlen „mester” zsenialitására vannak bízva a hallgatók. "Ez nem sokrétű, sokszínű, szisztematikus, egymásra épülő egyetemi képzés, ráadásul a hallgatóknak fogalmuk sincs róla, mi is lenne az. Vidnyánszky Attila harmadik éve lényegében egyedül tanítja osztályában a színészmesterséget, még ha a nemzeti színházi statisztálás ürügyén látnak is olykor más rendezőt a hallgatók. Legutóbb Eperjes Károly indított osztályt – alig hinném, hogy havi kétszázezerért belsősként tanít ott heti négy délutánt, miközben a mi időnkben a legalább ekkora művészeknek háromezer forintos óradíjat is alig lehetett kikönyörögni" - jegyezte meg Csáki Judit.

 

csaki judit

Fotó: nol.hu

 

Az egykori tanszékvezető rámutatott: Mohácsi Jánossal és Réthly Attilával, valamint a külsősként teljes óraszámot tanító Jászay Tamással egyetemben átszervezésre és a munkájuk fölöslegessé válására hivatkozva rúgták ki, miközben utána mindezekre az órákra embereket vettek föl. "Négyünk közül hármunknak van doktori fokozata – egy olyan karon, ami e tekintetben is mélyen alatta van minden akadémiai elvárásnak. Az egyetem vezetése munkánk színvonalát mindig méltatta, szóval eléggé érthetetlen az egész" - tette hozzá.

 

"A feszültség a buzgó dékántól eredt, aki mindent megtett, hogy eltakarodjunk onnan, mire Vidnyánszky megérkezik. Aki el is mondta: megígérték neki, mire ő jön, mi már nem leszünk ott. Ehhez képest voltaképp normálisan dolgoztunk együtt, hiszen alig volt ott, és sok oktatási kérdésben egyetértettünk. Feszültség persze akadt, de ennek részben az egyetem vezetése és a már említett dékán volt az eredője. Kapkodás, megfelelés, remények: féltek, hogy Pécshez csatolják az egyetemet, és nyilván Vidnyánszkyban látták a jó kontaktot, aki majd mindent kijár 'odafönt' Budapesten, s talicskával tolja a pénzt az MMA-tól az egyetemre. Politika, naná" - hangsúlyxozta a kritikus.

 

Csáki Judit úgy fogalmazott: Kaposvár "kisstílű Szita-birodalom" (Szita Károly Kaposvár főpolgármestere - a szerk.), az egyetem ugyancsak kisstílű. "Odafönt ez senkinek nem fontos. Illyés szép szavával: 'magánszorgalmú kutyák' csaholtak és buzgólkodtak itt. Igaz ugyanakkor, hogy az én oktatói pályámat sikerült derékba törni. Utánam nyúltak a Károlira, ahol külsősként tanítottam – onnan is elküldtek. És még két helyen mondták meg 'barátilag', hogy igazán szükségük lenne rám, de ezzel a priusszal nem tudnak státust adni. A munkanélküliség nem csak egzisztenciálisan súlyos ügy, persze úgy is. A rombolás is dühít: mi ugyanis fölépítettünk ott valamit, ami már nincs, és a helyére nem épült semmi" - mondta Csáki Judit.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása