Elkezdődött az Interferenciák fesztivál Kolozsváron

Szerdán este ünnepélyes megnyitóval és két előadással vette kezdetét a negyedik Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron.

Tompa Gábor, a kétévente megrendezett fesztivál igazgatója három nyelven elmondott köszöntőbeszédében a „test történetei” fesztiválmottó keletkezéséről beszélt. A test a színház legfontosabb kifejezőeszköze, ám hétköznapi emberként is „folyamatosan foglalkoztat minket a saját testiségünk külső megjelenésünk, életműködésünk, öregedésünk, halandóságunk, fájdalmas betegségeink, és ezzel egy időben a megváltás reménye is” – mondta el az igazgató.

 

interferenciak bi-9277

Fotó: Biró István

 

A fesztivál nyitó napján a közönség az izraeli Habima Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadását láthatta Ilan Ronen, az Európai Színházi Unió elnökének színrevitelében. A stúdióelőadással párhuzamosan a nagyteremben a berlini Schaubühne am Lehniner Platz A nép ellensége című előadására került sor, melyet Thomas Ostermeier rendezett. Ibsen drámája az őszinteség és a fanatizmus között húzódó vékony választóvonalon egyensúlyoz. Az előadás arra a rendkívül aktuális kérdésre keresi a választ, hogy milyen esélye lehet az igazságnak egy fogyasztásközpontú társadalomban? Mindkét előadás újra megtekinthető csütörtökön, november 27-én is.


Az előadások szünetében a közönség a színház előcsarnokában Mihaela Marin fotókiállítását tekintheti meg, melynek megnyitójára november 28-án 16 órakor kerül majd sor. A fesztiválon szereplő társulatokkal idén is az előadások másnapján, a TIFF Házban szervezett délelőtti beszélgetéseken találkozhatnak az érdeklődők. Ugyanitt előadásvetítésekkel és este koncertekkel várják a fesztiválozókat.

 

A fesztivál programja az www.interferences-huntheater.ro oldalon böngészhető.

 

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

 

süti beállítások módosítása