Jövőre április közepén rendezik meg a Tavaszi Fesztivált

Jövőre április 10. és 26. között rendezik meg a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivált, amelynek kiemelt programjaira csütörtöktől lehet jegyet vásárolni - hangzott el a 2015-ös eseménysorozat csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a BTF operatív testületének elnöke hangsúlyozta, hogy az idei sikeres fesztivál után folytatódik a Művészetek Palotája, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, valamint a Magyar Turizmus Zrt. együttműködése, így tavasszal ismét e három intézmény koordinálja a programokat. Csütörtöktől már lehet belépőket vásárolni a meghirdetett programokra, a végleges, teljes műsorkínálattal január végén állnak elő. Az eddig megszokottnál kicsit későbbre, április közepére tolt kezdés azt szolgálja, hogy a BTF még stabilabb helyet kapjon az európai fesztiválkínálatban és vonzóbb legyen a külföldiek számára.


Világsztárok 2015-ben is érkeznek a fesztiválra, mások mellett Gyenisz Macujev zongoraművész, Vladimir Ashkenazy zongoraművész-karmester, Elina Garanca és Leo Nucci énekesek, koncertezik a világ egyik legidősebb zenekara, a 16. században alapított Bajor Állami Zenekar - Kirill Petrenko vezényletével -, valamint a londoni Philharmonia Orchestra és a New York-i Orpheus Chamber Orchestra.

 

btf 15

 

Bán Teodóra, a BFTK ügyvezető igazgatója, az operatív testület tagja elmondta, hogy a Müpa elsősorban az állami kulturális intézményekben hirdetett programokat, a BFTK pedig a főváros fenntartásában működő intézményekben zajló rendezvényeket szervezi. Elhangzott, hogy továbbra is kiváló az együttműködés a fesztivál különböző partnereivel, köztük a Zeneakadémiával, az Operaházzal, a Budapest Music Centerrel és a nagy múzeumokkal. 2015-ben is körülbelül hatvan helyszínen lesznek programok, új helyszínként pedig belép a Papp László Budapest Sportaréna, ahol Novák Ferenc legendás, Magyar menyegző című koreográfiáját újítják fel 25 év múltán Ezüstlakodalom alcímmel.

 

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese, aki szintén tagja a BTF operatív testületének, kiemelte, őket is meglepte, hogy 2014-es felméréseik szerint a BTF-re ellátogató külföldi turistáknak csaknem a fele 30 év alatti. Vagyis helyes az út, amellyel a BTF a fiatalabb korosztály felé nyitott a programkínálatában.


Doncsev András, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kulturális főszerkesztője arról beszélt, hogy a közmédia a hivatásának, küldetésének megfelelően kiemelt, stratégiai partnere a BTF-nek. 2015-ben is lesz a BTF minden napján Fesztiválhíradó és a különböző kulturális magazinokban is kiemelten foglalkoznak a programokkal. Doncsev András felhívta a figyelmet arra, hogy az olasz sztárénekes, Leo Nucci Verdi-estjén az MR Szimfonikusokkal lép pódiumra.


Káel Csaba szólt arról is, hogy a 2015-ös BTF-en fókuszba kerül az olasz kultúra. Kiemelte többek között a csellistafenomén Mario Brunello vigadóbeli koncertjét, amelyen Nino Rota Gordonkaversenye is elhangzik. A fesztivál vendége lesz a világ legrégebbi operaházának társulata, a nápolyi Teatro San Carlo, amely Verdi Luisa Millerével érkezik Budapestre.


Az Oscar-díjas magyar operatőrről, a jövőre 85 éves Zsigmond Vilmosról kevesen tudják, hogy a film mellett a fotográfia a másik nagy szenvedélye. A fesztivál egyik legizgalmasabb eseménye lesz a válogatott fotóiból nyíló kiállítás a Ludwig Múzeumban.


A dzsessz kedvelői többek között két Grammy-díjas zenészt is hallhatnak játszani a BTF-en: Jack DeJohnette dzsesszdobost és David Sanborn szaxofonost. Kiemelték a két virtuóz magyar cimbalmos, Balogh Kálmán és Lukács Miklós hangversenyét is, amelyen a művészek népzenei ihletésű improvizációkat játszanak.


Az eddig meghirdetett programokról a www.btf.hu oldalon lehet olvasni és itt jegyek is válthatók a rendezvényekre.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása