Jó emberek - Premiert tartanak a Centrál Színházban

Básti Julival a főszerepben mutatják be a Jó emberek című darabot a Centrál Színházban november 28-án. David Lindsay-Abaire darabját Puskás Tamás rendezésében láthatja a közönség.

Az évad első nagyszínpadi bemutatójaként egy Broadway- és West End-siker érkezik a Centrál Színház színpadára. A keserű komédia főszerepét alakító Básti Juli mellett az előadásban Szervét Tibor, Parti Nóra, Pokorny Lia, Szabó Éva és Rada Bálint játszik - olvasható a színház közleményében.

 jo2

Parti Nóra és Szervét Tibor

A drámáról:

 

A Pulitzer-díjas amerikai drámaíró darabja Dél-Bostonban játszódik. Főszereplője egy olyan nő, aki egész életében a túlélésért harcolt. A 2011-ben született dráma főszerepét New Yorkban Frances McDormand, Londonban Imelda Staunton alakította.

A történet szerint Margie-nak van egy súlyosan fogyatékos lánya, aki miatt még kiszolgáltatottabb, mint bárki más. A darab elején - túl az ötvenen - éppen kirúgják a munkahelyéről, mert megbízhatatlannak tartják. Holott csak a lánya felügyeletét nem képes megoldani egyedül. Ha munka nélkül marad, menthetetlenül tovább csúszik.

 

jo1

 Parti Nóra

Ajánló az előadás elé:

 

Ez az előadás képes szembesíteni minket azzal, ami most a világban körülöttük történik. Ám a szöveg hangvétele és az abból áradó harsány életszeretet annyira meghatározó, hogy muszáj nevetnünk. Mint minden igazán jó darabban, a Jó emberekben is egyszerre van jelen a humor és a megrendülés.

 

jo3

 Básti Juli és Rada Bálint

 

"Egy anya bármit megtesz a gyerekéért. De ha állandóan a napi megélhetéséért kell küzdenie, és a feje felett még a kilakoltatás réme is ott van, akkor az egész élete nehezített terepen zajlik. Margie mégis színes személyiség, aki képes együtt nevetni a többiekkel és viccet csinálni saját magából is. A túlélés titka az iróniában és az életszeretetben van" - írják a darab ismertetőjében.

 

jo6

 Básti Juli és Pokorny Lia

 

Felidézik, hogy miközben a darabot próbálták, megjelentek az uniós statisztikák arról, hogy Magyarországon erőteljesen nő gyermekszegénység, és a négy millió szegény országa lettünk. "Szétfeszíti a szánkat a szó, hiszen nem lehet egy ilyen helyzetben nem megszólalni. Tehát most erről kell beszélnünk, a színház nyelvén" - mondta a rendező, Puskás Tamás a darabról. A darabot Baráthy György fordította, az előadás jelmezei Andó Ildikó, a díszlet Zelenka Nóra és Puskás Tamás munkája, a zeneszerző Puskás Dávid

 

jo4

 Parti Nóra és Szervét Tibor

 

jo7

Básti Juli

 

David Lindsay-Abaire:

Jó emberek

Fordította: Baráthy György

 

szereposztás:

Margaret - Básti Juli

Mike - Szervét Tibor

Kate - Parti Nóra

Jean - Pokorny Lia

Dottie - Szabó Éva

Stevie - Rada Bálint

 

Dramaturg: Baráthy György

Jelmez: Andó Ildikó

Díszlet: Zelenka Nóra, Puskás Tamás

Szcenikus: Barkovics Zoltán

Súgó: Fodor Marianna

Zeneszerző: Puskás Dávid

Rendezőasszisztens: Vándor Veronika

Rendező: Puskás Tamás

 

Bemutató időponta:  2014. november 28.

 

Forrás: Centrál Színház, MTI

 Fotók: Horváth Judit, Centrál Színház

 

 

süti beállítások módosítása