Kés a tyúkban - Kortárs skót drámát mutat be a Figura

Az évad második bérletes bemutatójára készül a Figura. Barabás Árpád rendezésében David Harrower darabja, a Kés a tyúkban először november 30-án, vasárnap este 7 órától tekinthető meg a gyergyószentmiklósi színházban.

 

A Figura ajánlója:

 

Barabás Árpád, volt figurás színész, jelenleg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színművésze. Legutóbbi gyergyószentmiklósi rendezése, Nyikolaj Koljada darabja, a Murlin Murlo már két éve szerepel a Figura repertoárjában.

 

Ezúttal David Harrower, kortárs skót drámaíró darabját, a Kés a tyúkban című drámát választotta, melynek helyszíne egy isten háta mögötti falu, tele babonás, tudatlan földművesekkel. Mint minden zárt közösségben, leginkább itt is az a mérvadó, amit a falu mond. A falu pedig fojton beszél és kibeszél. A tisztességes, korán kelő, munkáját becsülettel végző, templomba járó, családjáért való napszámost talán megkímélik a gonosz nyelvek. Ebben a világban a műveletlenség erénnyé kovácsolódik, az asszonyi alázat és engedelmesség pedig pont olyan törvény, mint a földművelés valamennyi szabálya.

 

kes a tyukban

 

 

Csikós William – akiről az a hír járja, hogy a lovaknak él – felesége is elbír annyit, mint egy férfi. Egy nap kénytelen több zsák őröltetni való búzát vinni a faluból kirekesztett, kiátkozott molnárhoz, Gilbert Hornhoz. A molnárban van valami ördögi, ugyanakkor vonzó: ír, olvas és gondolkodik, bár a fiatal nő úgy tudja, ez Isten akarata ellen van. A rövidesen kialakuló szerelmi háromszögről hamar kiderül: pusztulást hoz. Eközben pedig a fő kérdés már rég nem a szerelem, hanem az, hogy milyen tétje, jelentése van a szavaknak, merünk-e hinni, tapasztalni és ki tudunk-e lépni földhözragadt mivoltunkból, vagy engedelmes jószág módjára hagyjuk magunkat betörni?


A produkció a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre.

 

kes a tyukban4

 

A bemutatót követően december 2-án (kedden) a Szandrosz-bérlet, december 11-én (csütörtökön) az Agamemnón-bérlet, valamint december 20-án (szombaton) a Mockinpott-bérlet érvényesíthető, mindhárom alkalommal este 7 óra a kezdési időpont. Az előadás helyszíne a Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióterem, a helyek száma korlátozott, ám a bérletesek által le nem foglalt helyekre szabadon válthatók jegyek. Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lejbe kerül. Jegyek kaphatók a Figura jegyirodájában munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között, valamint előadás előtt egy órával a helyszínen. Jegyfoglalás a 0752-227-751-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

 

Kes a tyukban plakat


David Harrower
KÉS A TYÚKBAN


Fordította: Varró Dániel

 

Fiatal nő: MÁTHÉ ANNAMÁRIA
Csikós William: SZABÓ EDUÁRD
Gilbert Horn: GIACOMELLO ROBERTO

Rendező: BARABÁS ÁRPÁD
Díszlettervező: SZŰCS-OLCSVÁRY GELLÉRT
Jelmeztervező: TÖRÖK RÉKA

 

Munkatársak:
BORSOS ATTILA, BALLÓ JUDIT, FORIZS LÁSZLÓ, MAJOS ENDRE, VERESS GERGŐ

 

Külön köszönet Marosi Mártának

 

 

süti beállítások módosítása