„Kihívás a külföldi munka” – Pető Kata Grazban is volt társulati tag

Pető Katával, a Szputnyik Hajózási Társaság színésznőjével a Marie Claire munkatársa beszélgetett. Lapszemle.

Pető Kata a kérdésre, hogyan kezdődött külföldi karrierje, a következőképp válaszolt: „Tulajdonképpen Bodó Viktornak köszönhetem, ő bízta rám Julika szerepét a Liliomban, amit a grazi színházban rendezett. Ezt követően lettem ott társulati tag. Igazán nagy elismerés egy színésznek, amikor egyetlen munkája alapján kíváncsiak lesznek rá, és hajlandóak akár le is szerződtetni. Pláne ha mindez külföldön történik”- mondta a színésznő, majd arról is beszélt, milyen érzés idegen nyelven játszani. 

Peto-Kata m

Pető Kata (fotó: Nagy Gergő)

 „Szerintem az akcentus képes hozzáadni egy új dimenziót a karakterhez. Például Julika esetében is erősítette a tényt, hogy ez a lány egy kívülálló, nem ebbe a világba való. A gráciak kimondottan szeretettel fogadják a magyar színészeket, és az akcentust is inkább különleges, izgalmas dolognak tartják. Én például azelőtt sosem tanultam németül, csak a családom által ragadt rám. (…) Ez segíthet is a szerep megformálásában. Dyga Zsombor filmjében, a Couch Surfben például franciául játszom, amit nagyon jól tudtam használni a karakterhez. Idegen nyelven játszani nekem olyan, mint egy találó jelmezt vagy egy jó maszkot viselni” – fejtette ki Pető Kata. 

A színésznő arra a kérdésre is válaszolt, nem féltette-e itthoni karrierjét.  „Én egyáltalán nem gondolkodtam ezen. Ahogy a gyerekvállalásnál sem, a külföldi munka esetében sem agyaltam, nem elemezgettem a helyzetet: kaptam egy lehetőséget, és éltem vele. Kihívás volt” – mondta, majd a nemrég bemutatott akezdetvége című Szputnyik-előadás aktualitásáról, és személyes vonatkozásairól beszélt. 

Peto-Kata5680x480

 akezdetvége című darabban (fotó: Dömölky Dániel)

Adott egy alaphelyzet: a férj és a feleség megkérdőjelezik egymás feladatainak fontosságát és nehézségét. Odáig jutnak, hogy versenyeznek egymással: ki tudja a másik dolgát jobban, gyorsabban elvégezni. Szerintem ez mindenképpen drámai és mindig aktuális. (…) Én a szerepem kapcsán azon is sokat gondolkodtam és próbálom belefogalmazni, hogy hogyan tudja egy nő megőrizni egy hosszantartó, ez esetben romló kapcsolatban is a nőiességét” – árulta el, majd a magánéletéről, az életben betöltött szerepeiről is ejtett pár szót a darab kapcsán. 

Nekem van egy kisfiam, aki most ment iskolába, ami borzasztóan fontos dolog az életemben. Tehát egyrészt édesanya vagyok, aki vezet egy háztartást, és szeretem, ha jut időm főzni, rendet tenni. Van egy szerelmem, akit szeretnék egyszerűen csak szeretni. Aztán színésznő vagyok, és énekesnő, aki szereti, ha sikeres. Rengeteg szerep, és bár mindegyikben külön-külön is ki tudnék teljesedni, én ezeknek mind egyszerre próbálok eleget tenni. Szerintem ezeknek a szerepeknek a fontosságát nem szabad megkérdőjelezni” – vallotta Pető Kata

A teljes interjúból többek között kiderül az is, mit gondol a nőiességről, miért vállal olyan gyakran szerepet kisfilmekben, valamint az is, hogy szabadúszóként vagy társulati tagként érzi-e magát jobban. 

Az interjú ide kattintva érhető el.

süti beállítások módosítása