Németh Kristóf: "Nem lesz egyforma a pálya"

A Játékszínt működtető kft. egykori megvásárlásáról és a teátrum működtetésének körülményeiről faggatta Németh Kristóf igazgatót a Magyar Narancs.

 

A Magyar Narancs cikkéből:

 

"2011-ben a minisztérium megvonta a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín támogatását. Miután enélkül nem tudtak működni, a társaságokat a tulajdonos MNV Zrt. elkezdte végelszámolni, én pedig bekopogtam, kiderítettem, kihez tartozik az ügy, és azt mondtam, szeretném megvenni a becsődölt kft.-t. Furcsán néztek rám, nem szoktak végelszámolás alatt lévő céget venni. Az MNV aztán felértékeltette a színházat, mi pedig vételi ajánlatot tettünk" - mesélte Németh Kristóf, hogyan sikerült 3 évvel ezelőtt 3 millió forintért megvásárolni a teátrumot működtető kft-t.

 

Arra a megjegyzésre, hogy az MNV a vételi ajánlat után a könyv szerinti értéken mérte fel a színházat jelentő kft. vagyo­nát, így a még javában használható eszközök zöme nulla forint lett, másrészt úgy mérték fel a vagyont, hogy nem színházi funkció­val számoltak, Németh Kristóf így felelt: "Lehet vitatkozni, hogy egy 10–30 éves reflektor mennyit ér, szerintem az akkori színháznak és az abban az állapotban lévő kft.-nek csak jelképes értéke volt. És szívesen megmutatom, hogy mi mindent cseréltünk ki az utóbbi két évben, a fénypultot, a lámpapark egy részét, megújultak a közönségforgalmi terek, két új mosdót építettünk, és felújítottuk a nézőtéri széksorokat" - hangsúlyozta az igazgató.

 

Nemeth Kristof

Fotó: Fűrjes Viktória, valasz.hu

 

A vásárlást követő évben a rendkívüli intézkedésekre szolgáló kormányzati alapból 63,4 millió forintot kapott a Játékszín, amit a következő évben a költségvetésbe eleve beterveztek. A kérdésre, hogy ezt kinél kellett elintézni, Németh Kristóf elmondta, a rosszindulatú felvetés azt sugallja, hogy ami másnak nem jut eszébe, azt csak úgy lehet megvalósítani, hogy valaki "seggeket nyal", másrészt a publikus információk szerint Alföldi Róbert is tárgyalt a minisztériumi vezetőkkel saját, állami támogatással üzemelő színházának beindításáról. "Nem én zárattam be a színházat, nem én vontam meg a támogatást. Ne állítsuk be úgy a dolgot, mintha minden mögött én és az állítólagos kapcsolataim állnának" - szögezte le Németh Kristóf.

 

"Minden beszállítói szerződést újratárgyaltunk, jóval olcsóbban gyártjuk a díszleteket, mint korábban. Nem az elődömet szapulom, hanem azt mondom, hogy más pályán játszunk. Nekem muszáj takarékoskodnom. Számos bartert kötöttünk, a jelmezek, a cipők, a szállítás nagy részét így sikerült megoldani. De ebben nagyon sok napi munka van, és nem a politikai kapcsolatok. Nincsenek repiköltségeink, a munkakörökben is nagy átfedés van, mindenki csinál mindent, ha épp szükség van rá. De csináltunk egy nappal is nyitva tartó kávéházat, amit mi üzemeltetünk, ahogy a saját jegypénztárunkból pedig nemzetközi pénztárat alakítottunk ki, ahol százalékért áruljuk a konkurencia jegyeit. Van saját ajándékboltunk is" - részletezte az igazgató.

 

A kérdésre, milyen célból alakította meg a Magánszínházak Szövetségét, Németh Kristóf elmondta, azért, mert úgy hiszi, egyre több ilyen színház lesz, és ha nem is lesz egyforma a pálya, de azon lehet és kell is dolgozni, hogy a játékszabályok azonosak legyenek.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása