„Merj jobb lenni!” – Isten Pénze az Operettszínházban

Bemutatta a hétvégén az Operettszínház az Isten Pénze című musicalt, amelyet  Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikus regényéből írt a Tolcsvay László, Müller Péter, Müller Péter Sziámi szerzőtrió. A meghirdetett előadásokra minden jegy elkelt.

isten penze bemutato2

 

Elmúlt és eljövendő karácsonyok szellemei elevenedtek meg a Budapesti Operettszínház színpadán a hétvégén, ahol Müller Péter prózájával, Müller Péter Sziámi dalszövegeivel és Tolcsvay László kifejezetten a Budapesti Operettszínház számára, élő zenekarra hangszerelt muzsikájával éledt újjá az egyik legtöbbet játszott musical, az Isten Pénze.  Az előadás végén a közönség hosszú percekig állva tapsolt.

 

isten penze bemutato4

 

Somogyi Szilárd a darab rendezője meghatottan nézte végig a bemutatót, a közönség reakciójától pedig még inkább elérzékenyült.  „Nem tagadom, meghatódtam, de Kerényi Miklós Mátéval fogadtam egy üveg whiskeyben, hogy kibírom-e sírás nélkül a premiert - mivel nem akartam elveszíteni a fogadást, visszatartottam a könnyeimet"- vallotta be már nevetve a bemutató végén a rendező, aki azt is elárulta az Isten Pénze számos okból közel áll a szívéhez, többek közt azért, mert ahhoz az ünnephez kapcsolódik, amelyet nagyon szeret: a karácsonyhoz.

 

isten penze bemutato3

 

"Nagyon jó lenne, ha a világban nem csak karácsonykor segítenék egymást az emberek, nem csak az évnek ebben az időszakában jutna eszükbe például egy tál ételt adni egy hajléktalannak. A darab igazából az apró csodákról szól, amelyek végig kellene, hogy kísérjék az életünket, és amelyeket sajnálatos módon az emberek ma közhelyesnek bélyegeznek. A jóhiszeműség, kedvesség, alázat, szeretet, vagy akár az, hogy emberségesen szóljunk egymáshoz úgy gondolom, hozzá kell hogy tartozzon az alapvető értékrendünkhöz - többek közt erről is szól az Isten pénze. Illetve arról, hogy esténként, amikor az ember nyugovóra tér, végiggondolhassa a napi jócselekedeteit - amiket én lélekmannának nevezek-, hogy azután Isten pénzére válthassa - ami ahogyan Müller Péter is megfogalmazta, nem más,mint a szeretet"- magyarázta Somogyi Szilárd, aki tavaly a Csíki Játékszínben is színpadra állította már a musicalt, most azonban kimondottan a Budapesti Operettszínház művészei inspirálták.

 

"Olyan csodálatos kollégákkal dolgozhattam, mint Szabó P. Szilveszter, Földes Tamás, Szomor György és Németh Attila - hogy csak a főszereplőket említsem -  akiknek köszönhető  két teljesen különböző, ám mégis egy irányba mutató előadás született, ami arról szeretné meggyőzni az embert hogy: merj jobb lenni!"

 

Így készült az Isten Pénze:

 

Makláry László, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója szerint a darab sikere a története mellett a slágereknek is köszönhető. Mint több alkotót a színházból, az Érdemes és Kiváló művész karmestert is több évtizedes ismertség fűzi Tolcsvay László zeneszerzőhöz.

 

„Két és félezer éve ismerjük egymást Tolcsvayval. A szakmai múltunk mellett, egy emberi kapcsolat is összeköt minket. Most is, mint mindig, slágermuzsikát írt. A sláger sajátossága, hogy hamar utat talál nézők fülén át a szívükhöz, érzelmeikhez. A rock és pop muzsika pedig mindig izgalmas színházi kaland, ahogyan az is, amikor egy olyan klasszikus, mint Dickens és a mai kor zenéje találkozik. Engem egyébként is a sokszínűség inspirál. Karmesteri szempontból is mindig azt a közvetíthetőséget kell megtalálni, ami utat talál az emberhez. Egy zenei vezetőnek pedig műfaj-függetlennek kell lennie!” – mondta el Makláry László, aki külön örül, hogy a mű most olyan hangszerelést és köntöst kapott, amihez hasonlóval korábban még nem bírt.

 

Koncz Zsuzsa és Bródy János is itt voltak a premieren, hiszen nem csak alkotótársai, de barátai is Tolcsvay Lászlónak. Együtt állapítottuk meg: összehasonlíthatatlan, hogy élő zenekarral szólalt meg végre ez a csodálatos mű.”

 

isten penze bemutato 

Az alkotóknak minden bizonnyal igaza lett. A slágermuzsikával tűzdelt Dickens klasszikus minden meghirdetett előadására elfogytak a jegyek. A színház a nagy érdeklődésre való tekintettel ezért december 28-án 15:00 órától plusz előadást tart.

 

Az Isten Pénze főbb szerepeiben Földes Tamás/Szomor György, Szabó P. Szilveszter/Németh Attila, Szerényi László/Pálfalvy Attila, Monori Dominik/Tóth Bercel, Kerényi Miklós Máté/Veréb Tamás, Serbán Attila/Peller Károly, Szabó Dávid/Gömöri András Máté, Vágó Bernadett/Simon Panna, Lehoczky Zsuzsa/Kolti Helga, Vágó Zsuzsi/Kékkovács Mara, Nádasi Veronika/Kalocsai Zsuzsa és Dézsy Szabó Gábor látható.

 

A bemutatóról képekben:

 

20141126 OPTT Istenpenze Foldes SZPSZ Kerenyi Vago kismeret 4

 1.

20141126 OPTT Istenpenze Foldes SZPSZ Kerenyi Vago kismeret 42

 2.

20141126 OPTT Istenpenze Foldes SZPSZ Kerenyi Vago kismeret 57

 3.

20141126 OPTT Istenpenze Foldes SZPSZ Kerenyi Vago kismeret 70

4.

20141126 OPTT Istenpenze Foldes SZPSZ Kerenyi Vago kismeret 89

 5.

20141127 OPTT Istenpenze Szomor Nemet Vereb Simon 20

6.

20141127 OPTT Istenpenze Szomor Nemet Vereb Simon 39

 7.

20141127 OPTT Istenpenze Szomor Nemet Vereb Simon 98

 8.

20141127 OPTT Istenpenze Szomor Nemet Vereb Simon kismeret 25

 9.

20141127 OPTT Istenpenze Szomor Nemet Vereb Simon kismeret 75

 10.

20141127 OPTT Istenpenze Szomor Nemet Vereb Simon kismeret 90

11.

20141126 OPTT Istenpenze Foldes SZPSZ Kerenyi Vago kismeret 37

12.

Fotók: Operettszínház

 

 

 

 

Forrás: Színház.hu, Budapesti Operettszínház, Fotó: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása