Hugo Chavez életéről mutattak be balettet Venezuelában

Nem mindennapi balett bemutatójára került sor a hétvégén Venezuelában, ahol az ország tavaly elhunyt elnöke, Hugo Chávez életét feldolgozó művet mutattak be - számolt be a latimoport.hu.

A De arañero a Libertador címmel színre vitt, három felvonásos darab mintegy 40 művész közreműködésével dolgozza fel a Comandante kalandos életpályáját. A művet a caracasi Teresa Carreño színházban mutatták be a néhai elnök híve számára rendezett előadáson.

 

A darab első felvonásában Chávez gyerekkorával ismerkedhet meg a néző, a másodikban az ifjú katona, és az 1992-es, Carlos Andrés Pérez elnök ellen szervezett puccs vezetőjének pályafutását dolgozza fel a szerző, végül pedig a "bolivári forradalom" kiteljesedését és az elnök halálát mutatja be mű.

 

hugo chavez

 

A szerző elmondása szerint Chávez alakja a „modern venezuelaiság" megtestesítője, amely a mű végére egy „második felszabadító" (Simón Bolivar után), a „libertador" személyében teljesedik ki.

 

María Cecilia Rosell, a darab producere elmondta, hogy a műnek nem célja „misztifikálni" Chávez alakját, munkájuk sokkal inkább „tiszteletadás a venezuelai nép számára".

 

Az egykori államfő szerepét a Venezuelai Nemzeti Balett 29 éves táncosa, John Lobo kapta, a produkcióban 10 különböző művész-kollektíva tánccsoportjai lépnek színre. A művet a Venezuelai Központi Bank és további 5 állami intézmény szponzorálta.

 

A venezuelai ellenzék természetesen nem fukarkodott a bírálatokkal, és a "De arañero a Libertador" című produkciót egyszerűen a Chávez alakját övező személyi kultusz legújabb megnyilvánulásának titulálták.

 

Forrás: latimoport.hu

 

 

süti beállítások módosítása