"Túlterhelt, ámde sikeres évad volt" - Cserhalmi György válaszolt

A nemrég a Nemzet Színészének választott Cserhalmi Györgyöt kérdezte az Origo. Lapszemle.

 

Az Origo cikkéből:


Arra a kérdésre, hogy kiszolgáltatottabb ma egy színész, mint amilyen a rendszerváltás előtt volt, a színész elmondta, azt gondolja, igen, bár akkor is szerették magukat kiszolgáltatottnak mondani. "De lényegesen több esélye volt egy akkori színésznek, ha képességes volt, mint manapság. Egyrészt, mert volt egy működő televízió, egy működő rádió, egy működő szinkron, egy működő filmgyártás, és a színház is működött" - tette hozzá.

 

Cserhalmi György az interjúban arról is beszámolt, milyen a hangulat a színfalak mögött a Vörösmarty Színházban. "Vannak nagyon jó időszakok, mint a tavalyi, egészen éles évad, amikor Szikora János igazgató azzal a programmal kezdhetett, amit már ők állítottak össze. Túlterhelt, ámde sikeres évad volt, és most kéne csinálni egy ugyanilyet vagy jobbat – ilyen értelemben természetesen kínjaink vannak. Nem azt mondom, hogy rózsás a hangulat; tipikus, nyűgös második szezon ez a mostani egy újrakezdő színház életében. Kicsit le vagyunk eresztve, de egyértelműen arra törekszünk, hogy továbblépjünk" - számolt be a színművész.

 

cserhalmi-gyorgy

Fotó: Szabó Gábor, origo.hu

 

Székesfehérváron februárban mutatták be David Pownall Mesterkurzus című művét Cserhalmi György rendezésében. "Nyilvánvaló, hogy történtek a mi elmúlt huszonöt évünkben olyan dolgok, amiket az ember arcvesztés nélkül nem tud végignézni. Amikről nem lehet hallgatni. És ha az ember talál egy darabot, ami szinte direkt módon egy olyan politikai törekvésről szól, hogy hogyan lehet ellehetetleníteni valakiket, akik szabadságban óhajtanak élni – és nem csak a művészi szabadságról beszélek –, és még válaszokat is találni benne, akkor azt be kell mutatni. A darabban van egy gyönyörű fordulópont: amikor Sztálin és Zsdanov elkövetik azt a hibát, hogy odaengedik a zongorához Sosztakovicsot és Prokofjevet, kiderül, hogy azok jobban zenélnek, mint ahogy ők politizálnak" - mutatott rá a művész.

 

A Nemzet Színésze elismerésről Cserhalmi György elmondta, ő volt az utolsó, aki megtudta: mindenki gratulált, de nem tudta, hogy mihez, mert ki volt kapcsolva a telefonja. "Jó érzés, ez tagadhatatlan, pedig nem lettem se jobb színész, se rosszabb, és azt gondolom, eddig is elég keményen és felelősségteljesen végeztem azt a melót, amit rám róttak, és amit elvállaltam. És végül is, ha megpróbálom elhelyezni magamat ebben a közegben, azt mondom, igen, megérdemeltem: legyünk őszinték, csak ott van az a száznyolcvanvalahány színházi bemutató meg kétszázvalahány film, és az összes ezzel járó karácsonyfadísz. Ha szociális kérdést csinálunk belőle, akkor van, aki jobban rászorult volna, mint én" - mondta a színész.

 

Az Origo interjújából többek közt az is kiderül, kit javasolt Cserhalmi György a Nemzet Színészének, és mi a véleménye az új filmfinanszírozási rendszerről.

 

 

süti beállítások módosítása