December 17-én búcsúztatják Balikó Tamást

December 17-én, Pécsen vesznek végső búcsút családtagjai, kollégái és barátai a vasárnap elhunyt Balikó Tamás színművésztől, rendezőtől, a Pécsi Nemzeti Színház volt igazgatójától.

A színház szerdai közleményében azt írta, a művészt délben, a Pécsi Központi Temető kápolnájában, evangélikus szertartás szerint búcsúztatják. A teátrum Balikó Tamást saját halottjának tekinti, már gyűlnek a mécsesek a néhai igazgatónak a színház jegyirodájánál elhelyezett fotója előtt.

 

Baliko

 

Balikó Tamást életének 57. évében, váratlanul érte a halál. A művész 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész, 1990-ben rendezői szakán. A Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1987-től a Vígszínház, a Játékszín, a szegedi Nemzeti Színház, a Madách Színház tagja volt. Cserhalmi Györggyel 1991-ben megalapította a Labdatér Teátrumot.


Balikó Tamás 1993-tól 2011-ig a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójaként tevékenykedett, de pályafutása során volt művészeti tanácsadó a budapesti Nemzeti Színháznál és magántanár a Kaposvári Egyetemen. Az elmúlt években szabadúszóként dolgozott.


Rendezéseit határozott elképzelés, biztos színészvezetés jellemezte. Főbb rendezései közé tartozott Nádas: Takarítás, O'Neill: Utazás az éjszakába, Christie: A vád tanúja, Mamet: Floridai öröklakás eladó, Rossini: A sevillai borbély, Miller: Az ügynök halála és Bernstein: West Side Story című darabja.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása