A román-magyar együttélésről szóló darabot mutatnak be Marosvásárhelyen

A nemzeti öntudatról és kisebbségről, nacionalizmusról és individualizmusról, európaiságról és helyi öntudatról szóló előadást együtt játsszák román és magyar színészek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

Az előadás rendhagyó módon a színház keretében működő Tompa Miklós Társulat és a román Liviu Rebreanu Társulat közös produkciója. Az előadás román és magyar nyelvű. Az Alina Nelega és Kincses Réka által írt Double Bind bemutatóját szombat este tartják.

 

double bind

 

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy a produkció nem az igazságot mondja ki, hiszen mindkét félnek megvan a maga igazsága. Inkább arra törekedtek, hogy a közönség, illetve a művészek elgondolkodjanak, mit jelent a Marosvásárhelyre jellemző interkulturális tér, és ennek milyen hatásai vannak - idézte a vezérigazgatót pénteken a Népújság című marosvásárhelyi napilap.


Kincses Réka rámutatott: dokumentumszínházi előadásról van szó, amelyhez a színészek saját történeteikkel, érzéseikkel is hozzájárultak. "Nagyon nyílt kártyákkal játszottunk, igencsak kínos érzéseket is hajlandóak voltunk beilleszteni, mert meggyőződésünk, hogy a sok kimondatlan dolog képezi azt a falat, amely a két közösséget elválasztja egymástól" - mondta a Berlinben élő rendező.


A marosvásárhelyi román társulat művészeti vezetője, Alina Nelega reményét fejezte ki, hogy a produkció segít majd egymás elfogadásában és annak megértésében, hogy a valóságnak több rétege van.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása