Advent Budapesten - Nagy Mari is mesél a Városháza parkban

November 28. és december 31. között második alkalommal rendezik meg az Advent Budapest elnevezésű téli fesztivált a Városháza parkban, ahol idén a legtöbb program a gyerekeket szólítja meg.

 

Minden nap üzemel az ingyenes korcsolyapálya, a meseszalonként berendezett fűtött Üvegházban pedig gazdag kulturális programkínálat várja a látogatókat. A kézműves karácsonyi vásári forgatag és a korcsolyapálya mellett az Üvegházban hétköznap esténként amatőr kórusok, zeneiskolák növendékei, színjátszó csoportok és zenekarok adják elő karácsonyi műsoraikat, a négy adventi hétvégén délután 16 órától kezdődnek a programok, melyek mindegyike ingyenesen látogatható.

 

Bán Teodóra, a fesztivált szervező Szabad Tér Színház ügyvezetője elmondta, hogy az idei program összeállításakor elsősorban a gyerekeknek kedveztek. „A karácsony legszebb időszaka az adventi várakozás. Ilyenkor a szeretteinkkel töltött minden pillanat ajándék, amikor felkészítjük szívünket, lelkünket az ünnepre. Az Advent Budapesten téli fesztivál alkalmat és lehetőséget teremt a tartalmas feltöltődésre. Azt a varázslatot szeretnénk minél többször megélni, amely ott van gyermekeink szemében, akik a jövőt jelentik számunkra” – fogalmazott a fesztiváligazgató.

 

2014-11-30 advent budapest web 001

 

Gyerekprogramban nem lesz hiány. Péntekenként tartják a FŐKERT Nonprofit Zrt. felhívására óvodások és iskolások által környezetkímélő anyagokkal dekorált fenyőfák köztéri kiállítás-megnyitóját, melyet három turnusban rendeznek meg, minden héten bővítve a stilizált „fenyőerdőt”. Az alkotásokat lefotózzák és feltöltik a fesztivál Facebook-oldalára, ahol a legtöbb szavazatot kapott alkotókat a december 19-i zárónapon díjazzák. Péntek délutánonként 16 órától a látogatók is feldíszíthetnek egy-egy fát az Üvegházban, 17 órától improvizációs színházi drámajátékot szerveznek az Apró Színház és a Momentán Junior társulat tagjaival. Két alkalommal a Nemzeti Színház művészei, Gerlits Réka és Tóth László olvasnak fel karácsonyi meséket. 18 órától tűzzsonglőr-bemutatón vehetnek részt az érdeklődők, a bátrabbak ki is próbálhatják ügyességüket.

 

Szombatonként szintén a gyerekek vehetik birtokba az Üvegházat. 16 és 17 órától diafilmvetítés, karácsonyi mesejátékok és interaktív gyerekkönyv-bemutatók váltják egymást. A Tessloff és Babilon Kiadó Babinda-bemutatóján Ozsvárt Tóth Rita a babok világába kalauzolja a gyerekeket, a Csimota az Egyszervolt… meseantológia szerzőivel érkezik, a PARK Kiadó diafilmjeit Nagy Mari, a Nemzeti Színház művésze meséli, a Kolping Katolikus Iskola diákjai Wass Albert karácsonyi meséit adják elő. Ők tartják a szombati kézműves foglalkozásokat is, ahol minden hétvégén más-más anyagból készítenek karácsonyi díszeket. 19 órától bábszínházi előadás vagy gyerekkoncert zárja a napot, Korpás Éva adventi koncertjét a Figurina tárgyanimációs előadása és a Ziránó Bábszínház Pinokkiója követi. December 6-án a Kiss Kata Zenekar 17 órakor kezdődő koncertjére megérkezik a Mikulás.

 

Vasárnap délutánonként 15 órától betlehemes játékot adnak elő a Kaposvári Egyetem Művészeti Kar színész szakos hallgatói, a tinnyei és a nógrádi hagyományőrzők, valamint december 14-én a határon túli iskolások Nagykaposról, Aradról és Szabadkáról, akik ezen a hétvégén ünnepi műsoraikkal több alkalommal is köszöntik a budapestieket. 16 órától ünnepi gyertyagyújtásra kerül sor az adventi koszorúnál, majd 17 órától a Virtuózok tehetségkutató műsor ifjú zenészei lépnek fel az Üvegházban. 19 órától hangulatos jazz-koncertek koronázzák meg az adventi vasárnapokat: Gájer Bálint és Oláh Dezső estjét Szűcs Gabi Christmas Swing, valamint Kozma Orsi és Cseke Gábor Kiskarácsony című koncertje követi, a negyedik vasárnap a Swing a la Django húzza a talpalávalót.

 

Miközben a szülők a kézműves termékeket és finom falatokat kínáló karácsonyi vásárban sétálva megvásárolhatják az ajándékokat – többek között a Virtuózok-gálakoncertre szóló belépőt, vagy december 5-6-7-én a LIBRI és a PARK kiadók kiadványait, amelyek közül hárommal könyvbemutatón is megismerkedhetnek –, a gyerekeket minden nap várja a 200 négyzetméteres ingyenes korcsolyapálya, ahol lehetőségük lesz díjmentes koribérlésre és -élezésre is. Csoportok jelentkezése esetén (15 főig) a jégkorongozást is kipróbálhatják.

 

„Az év legszebb ünnepére készülve fontos, hogy azokra is gondoljunk, akik nem tudják családjuk körében tölteni a karácsonyt. Idén jótékonysági macigyűjtést szervezünk a rászoruló gyerekek részére, a FICE Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetsége Magyarországi Egyesületének segítségével. A játékokat a meseszalonban feldíszített karácsonyfa alatt gyűjtjük, a fára üzeneteket is írhatnak a látogatók a Jézuskának” – mondta el Bán Teodóra.

 

Bővebb információ és a teljes program az adventbudapest.hu oldalon található.

 

 

süti beállítások módosítása