"Nagyon szeretlek" - Ezt üzente Törőcsik Mari Kóti Árpádnak

Kóti Árpádot, a nemzet színészét köszöntötték szombaton a debreceni Csokonai Nemzeti Színház ünnepi társulati ülésén.

Ráckevei Anna, a társulat igazgatója 2014-et évének nevezte: a népszerű debreceni színész ugyanis az idén kapott Kossuth-díjat, betöltötte 80. életévét, és december 1-jén a nemzet színészévé választották. Hűség, őszinteség és hitelesség. E három szóval jellemezhetjük leginkább Kóti Árpádot - mondta Ráckevei Anna, majd magyarázatul hozzátette: ötven éve hűséges a feleségéhez, a színházához és Debrecenhez. Sokszor kíméletlenül őszinte, szarkasztikus humorával tükröt tart elénk, hitelessége pedig valószínűleg őszinteségéből fakad - fűzte hozzá a színházigazgató.

 

10o Koti Arpad Kossuth dij-MTIn Kovacs Attila 2has

(Kóti Árpád átveszi a Nemzet Színésze Díjat (forrás: MTI)

 

Papp László, Debrecen polgármestere a város nevében köszöntötte Kóti Árpádot, aki azzal, hogy elsőként kapta meg a nemzet színésze címet, beírta magát Debrecen történelemkönyvébe. A polgármester reményét fejezte ki, hogy Kóti Árpádnak lesz alkalma hatalmas tudását átadni az őt követő színészgenerációknak. Ezzel összefüggésben elmondta: karnyújtásnyira került a debreceni Latinovits színház befejezése, amely nem csak játszóhely lesz, de otthont ad majd a Kárpát-medencei posztgraduális színészképzésnek is.

 

Az ünnepi társulati ülésen levetítettek egy rövidfilmet, amelyben Kóti Árpád vallott életéről, a színészi pályára kerüléséről, első sikereiről. Törőcsik Mari, a nemzet színésze, Kóti Árpád színművészeti főiskolai osztálytársa videoüzenetben köszöntötte barátját. Személyes hangú üzenetében közös főiskolai emlékeket is felidézett, méltatta Kóti Árpád művészetét, majd az üzenet végén szenvedélyes hangon ostorozta Kótit, hogy szokjon le a dohányzásról. "Nekem is sikerült, neked is fog. Nagyon szeretlek" - üzente Törőcsik Kóti Árpádnak.

 

koti

Kóti Árpád (fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

 

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulata vastapssal köszöntötte népszerű művészét, Kóti Árpádot, aki szombat este is közönség elé lépett Heiner Müller Titus Anatómiája, Róma bukása című darabjában, Marcus Andronicus szerepében. Kóti Árpádot, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház a november 7-én elhunyt Gera Zoltán helyére választották a nemzet színészének december 1-jén Budapesten. 

 

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át, halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

 

10o Koti Arpad5-MTIn Czegledi Zsolt 8has

Kóti Árpád és kutyája (fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

 

Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

 

A nemzet színésze jelenleg Berek Kati (2000-től), Bitskey Tibor (2014-től), Bodrogi Gyula (2007-től), Cserhalmi György (2014-től), Haumann Péter (2010-től), Király Levente (2006-tól), Kóti Árpád (2014-től), Máthé Erzsi (2000-től), Molnár Piroska (2011-től), Psota Irén (2000-től), Tordy Géza (2008-tól) és Törőcsik Mari (2000-től).

A cím korábbi birtokosai: Agárdy Gábor (2006-ban hunyt el), Avar István (2014-ben hunyt el), Bessenyei Ferenc (2004-ben hunyt el), Darvas Iván (2007-ben hunyt el), Garas Dezső (2011-ben hunyt el), Gera Zoltán (2014-ben hunyt el), Kállai Ferenc (2010-ben hunyt el), Komlós Juci (2011-ben hunyt el), Lukács Margit (2002-ben hunyt el), Raksányi Gellért (2008-ban hunyt el), Sinkovits Imre (2001-ben hunyt el), Szabó Gyula (2014-ben hunyt el), Sztankay István (2014-ben hunyt el) és Zenthe Ferenc (2006-ban hunyt el).

koti2

Kóti Árpád (fotó: Máthé András)

 

Kóti Árpád 1934-ben Bucsán született. A színművészeti főiskolán 1958-ban végzett. A Békéscsabai Jókai Színházban mutatkozott be a színpadon 1958-ban, ezt követően 1960-ban az egri, egy évvel később a veszprémi, majd a szolnoki színházhoz szerződött. A debreceni színháznak 1963-tól tagja, címszerepet alakított többek között a Ványa bácsi, a Lear király, a Dundo Maroje és az Én, Károli Gáspár című előadásban. Jelenleg Szabó Magda Régimódi történet (Koporsós), Móricz-Kocsák-Miklós Légy jó mindhalálig (Pósalaky), Heiner Müller Titus Anatómiája, Róma bukása (Marcus Andronicus) című darabjában játszik.

 

Művészi pályája elismeréseként 1978-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1985-ben érdemes művész, 2001-ben kiváló művész lett, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 2014-ben pedig Kossuth-díjat kapott több mint öt évtizedes, kimagasló színművészi pályája elismeréseként. Aase-díjas, Csokonai-díjas, 2002-ben a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb epizódszereplő díját kapta meg. Az idén, 80. születésnapján a Nemzeti Színház színpadán is köszöntötték őt kollégái, barátai.

Forrás: MTI, hvg.hu

süti beállítások módosítása