Jótékonysági balettestet tartanak a Bolsojban

 

A kijevi balettintézet javára tartanak jótékonysági koncertet a moszkvai Nagyszínházban vasárnap. A Balett határok nélkül című előadás teljes bevételét az intézmény felújítására szánják.

A jótékony célú előadást a Bolsoj vezető táncosa, Szvetlana Zaharova, a kijevi intézmény egykori növendéke kezdeményezte, és mint elmondta, az ötlet még az ukrán válság előtt született. Tavaly év végén a Giselle című balett főszerepét táncolta Kijevben, és az előadás előtt meglátogatta egykori iskoláját. "A szívem szakadt meg, amikor beléptem abba az épületbe, ahol az első balettlépéseket megtettem. Láthatóan évek óta komoly felújításra szorult volna. Találkoztam a növendékekkel, akik megérdemlik, hogy normális körülmények között tanulhassanak, ne fázzanak télen a hideg balett-termekben és ne kelljen attól tartaniuk, hogy bármely pillanatban beszakad az ázó tetőzet" - nyilatkozta a Bolsoj híres táncosa a koncert előtt.

 

svetlanazakharova

Szvetlana Zaharova (fotó: Gene Schiavone)

 

Szvetlana Zaharova állította össze a jótékonysági koncert műsorát is, amelynek producere Jurij Baranov, a Bolsoj szólótáncosa, aki ugyancsak a kijevi balettintézetben tanult. Az előadáson több neves orosz és ukrán balettművész lép fel. A kijevi iskola egykori növendékei közül is sokan vállalták a felkérést. Natalja Joszipova, a londoni Királyi Balett táncosa, valamint Alina Kozsokaru, az Angol Nemzeti Balett balerinája is fellép a Bolsoj estjén.

 

A kijevi balettintézetet 1938-ban alapították. Az intézmény az 1934-ben létrehozott ottani balettstúdió és a Kijevi Opera és Balett Színház iskolájának összevonásából jött létre. A Szovjetunió szétesése és Ukrajna 1991-ben kikiáltott függetlensége után is a szovjet-orosz balett hagyományait őrizte.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása