Sokdimenziós nap az Interferenciákon

Beszámoló a kolozsvári Interferenciák Színházi Fesztivál tizedik napjáról.

A fesztivál közleménye:

 

A fesztivál tizedik napját a már megszokott délelőtti program, az előző este látott előadás alkotóival való beszélgetés indította. Ezúttal a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása, az Aki elzárja az éjszakát volt terítéken. Györgyjakab Enikő és Viola Gábor színészeket, valamint Nona Ciobanu rendezőt Visky András faggatta a munkafolyamatról. Visky olvasatában az előadás a megbocsátásig vezető utat járja be, a beteges függőségtől a szabadulásig. Nona Ciobanu rendező elmondta, az előadás tulajdonképpen adaptáció, Liliana Cavani Az éjszakai portás című filmjének apropóján született, és a maribori első színrevitel után másodszor dolgozik az általa írt, előadás-forgatókönyvnek nevezett anyaggal. Györgyjakab Enikő számára a legnagyobb kihívást a munkafolyamat során az jelentette, hogy egyszerre kellett gyengének, érzékenynek és ugyanakkor feszesnek, erősnek lennie, a szituáció ugyanis mindkettőt megkívánta. Viola Gábor elmondta, minden színész kollégájának kíván egy hasonló próbafolyamatot, „amikor a partner nem ellenség, hanem tulajdonképpen ő is te vagy”.

 

interferenciak m

Szakmai beszélgetés Visky András vezetésével (fotó: Biró István)

 

Délután az Ecsetgyárba látogatott a fesztivál közönsége, ahol a Színház és Televízió kar Magyar Színházi Intézetének tavalyi végzős évfolyama az OFF program részeként A repülő gyermek című előadást mutatta be Bodolay Géza rendezésében.

 

Délután 17 és este 22 órától a Stúdióteremben a Fractalicious! című, intermediális és posztdramatikus előadás volt látható, mely Guy Zimmerman rendezésében különböző médiumokat, tereket, tudatokat és valóságokat társít, miközben egyszerre szuggesztív, ironikus, őszinte és komikus.

 interferenciak 2m

Fractalicious! (fotó: Biró István)

 

Pénteken újabb kolozsvári előadást szerepelt a fesztivál programjában, ezúttal a Silviu Purcărete által rendezett Viktor, avagy a gyermekuralom című UNITER-díjas előadás volt műsoron a nagyszínpadra épített stúdiótérben. A legutóbb a temesvári Eurothalia Európai Színházfesztiválon bemutatott előadás szürreális világa saját gyarlóságainkkal is szembesít.    

 

Forrás: Interferenciák Színházi Fesztivál

 

süti beállítások módosítása